Energieboiler Rotex Hybrid Cube

ROTEX’ belangstelling voor de boiler als hart van de verwarmingsinstallatie vertaalde zich de afgelopen jaren in een voortdurende optimalisering van het systeem. De Rotex Hybrid Cube is een combinatie van een heet-wateropslagtank en een doorstroomboiler. De tank van de Rotex Hybrid Cube levert een constante toevoer van sanitair warm water dat volgens Rotex aan de allerhoogste hygiënestandaarden voldoet. Bovendien kan het systeem worden aangesloten op bijna alle energiebronnen.
ROTEX’ belangstelling voor de boiler als hart van de verwarmingsinstallatie vertaalde zich de afgelopen jaren in een voortdurende optimalisering van het systeem. De Rotex Hybrid Cube is een combinatie van een heet-wateropslagtank en een doorstroomboiler. De tank van de Rotex Hybrid Cube levert een constante toevoer van sanitair warm water dat volgens Rotex aan de allerhoogste hygiënestandaarden voldoet. Bovendien kan het systeem worden aangesloten op bijna alle energiebronnen, zoals een verwarmingsketel op gas of mazout, een warmtepomp, zonnepanelen of een pelletketel.
Het principe van de doorstroomboiler houdt in dat enkel het sanitair warm water wordt opgewarmd dat nodig is. Het “dode” water in de opslagtank dient na de eerste vulling niet meer te worden ververst en wordt gebruikt om de warmte op te slaan. Het sanitair warm water stroomt door een spiraal die door de opslagtank loopt. Het water in de tank komt niet in aanraking met het sanitair warm water dat “au bain marie” wordt opgewarmd. Daardoor kunnen er geen afzettingen of bacteriën ontstaan. Het water wordt opgewarmd via warmtewisselaarspijpen van de energiebronnen die op de opslagtank zijn aangesloten. Ook de distributie van de warmte gebeurt via warmtewisselaars op verschillende hoogtes in de tank.
De temperatuur in tank verschilt naargelang de hoogte. Deze warmtestratificatie maakt de energieboiler bijzonder flexibel, waardoor deze makkelijk aan elke warmwaterbehoefte kan worden aangepast. Wanneer het systeem verder nog gekoppeld wordt aan het Rotex Solaris zonnesysteem, wordt de gratis energie van de zon gebruikt op een zeer efficiënte manier voor de productie van sanitair warm water en het op peil houden van de watertemperatuur. De zonne-energie kan zelfs worden ingezet voor de ondersteuning van de centrale verwarming.

De binnen -en buitenwanden van de Rotex Hybrid Cube zijn vervaardigd uit slagvast polypropyleen, de tussenruimte is opgevuld met sterk warmte-isolerend schuim van 8cm rond de volledige boiler en de dekselisolatie bestaat uit PU-hardschuim met een zeer hoge lambda-waarde. Dit resulteert in zeer goede warmte-isolatiewaarden en een minimaal oppervlakteverlies: 1,4 kWh/24u voor een boiler van 500 liter bij een temperatuur van 60°C in de tank.
Dankzij de gekozen materialen (kunststof en roestvrij staal), kennen de boilers een langere levensduur omdat ze kalkaanslag uitsluiten volgens Rotex. Bij de inwerkingstelling wordt de opslagtank immers gevuld met kraanwater dat niet wordt uitgewisseld tijdens de werking. Enkel de kalk aanwezig in dit water kan zich afzetten, maar alle warmtewisselaarpijpen blijven vrij van kalkaanslag, evenals het elektrische verwarmingselement dat in optie verkrijgbaar is. Gezien de hoge stroomsnelheid van het water spoelen de kleinere kalkafzettingen op het binnenoppervlak van de warmtewisselaarpijpen makkelijk weg.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage