Energieverbruik HQ BNP Paribas Fortis met factor zeven verminderd

Nu de energieprijzen de pan uit swingen en de manier van werken sterk evolueert, is de nood aan duurzame gebouwen groter dan ooit. Als wereldwijd marktleider inzake technische dienstverlening beschikt EQUANS over een uitgebreide kennis ter zake. Bij de realisatie van het nieuwe Belgische hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis nam de gespecialiseerde onderneming een groot deel van de elektrische, HVAC- en datacomponenten voor haar rekening, waardoor het energieverbruik aanzienlijk werd gereduceerd. De komende vijf jaar zullen de EQUANS-equipes ook instaan voor het onderhoud van de installaties om het comfort van de gebruikers op peil te houden.

Informatie- en communicatiesystemen, HVAC, beveiliging en brandveiligheid, gecentraliseerde gebouwbeheersystemen, lokale productie van groene energie ... Van advies tot financiering, bouw, renovatie en onderhoud: installaties in de tertiaire sector hebben geen geheimen voor EQUANS. De onderneming is al meer dan veertig jaar partner van BNP Paribas Fortis en staat – via een contract voor geïntegreerd facility management – in voor de technische uitrusting van de kantoren en gebouwen van de bank, zowel in Brussel als Wallonië.

 

Ultrazuinig verwarmingssysteem

In het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis aan de Warandeberg in Brussel plaatste EQUANS alle HVAC-installaties. Deze zijn geënt op een ingenieus systeem voor seizoensgebonden thermische energieopslag, oftewel STES (Seasonal Thermal Energy Storage). "Het verwarmings- en koelsysteem van het gebouw stoot simpelweg geen CO2 uit", zegt Bruno Broothaers, Department Manager Properties bij EQUANS. "Het energieverbruik ligt zeven keer lager dan in het voormalige hoofdkantoor, met dank aan een ondergronds waterbassin waarmee het gebouw kan worden verwarmd en gekoeld via eenvoudige thermische uitwisseling."

Ook op het vlak van elektrische uitrusting werd niets aan het toeval overgelaten. Michaël Schor, Project Engineer C&C bij EQUANS: "We hebben tevens vijfhonderd zonnepanelen, meer dan vijfduizend ledlampen die compatibel zijn met circadiaanse technologie, tweehonderd bewakingscamera's, een anti-inbraak/antidiefstalsysteem en toegangscontrole geïnstalleerd, in opdracht van Eiffage."

 

"In dit project hebben we eens te meer bewezen dat energie-efficiëntie hand in hand gaat met kwaliteit, veiligheid en comfort"

 

Hyperconnectiviteit

En dat is nog niet alles! Van de multimedia-installatie in het auditorium en de vergaderzalen tot de KNX-verlichtingsregeling in het atrium en de bekabeling voor het gecentraliseerde gebouwbeheersysteem: alles is tot in de puntjes geoptimaliseerd. Op dataniveau werden meer dan twaalfduizend aansluitpunten en 160 dataracks geïnstalleerd en onderling verbonden via een redundant glasvezelnetwerk. Een gespecialiseerd team, dat rechtstreeks voor BNP Paribas Fortis werkte, was dan weer verantwoordelijk voor de installatie van de servers en de uitrusting van de kantoorruimtes. Bovendien zal EQUANS de komende vijf jaar waken over de goede werking van de technische infrastructuur en zal het instaan voor het preventief en curatief onderhoud van de installaties (elektriciteit, HVAC, sanitair en technische onderdelen, inclusief een ‘handy man’-luik). Zo kan de bank zich met een gerust hart op haar kerntaken focussen!

Bron: Bouwen aan Vlaanderen

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage