Energiezuinige kantoren voor Melisana en Maria Galland (Schellen Architecten)

Geneesmiddelenfabrikant Melisana en zusterbedrijf Maria Galland, gekend van zijn schoonheidsproducten, gaan samen nieuwe energiezuinige kantoren bouwen in Evere. Schellen Architecten stond in voor het ontwerp, waarin flexibiliteit en transparantie de rode draad vormen. 

Door in te spelen op de aanwezige niveauverschillen in het terrein krijgt elk bedrijf zijn eigen identiteit en inkomgeheel. De open structuur van de kantoorruimtes zal ervoor zorgen dat elke onderneming haar kantoor helemaal naar wens en flexibel kan inrichten.

 

Zwevend kantoorvolume

Het afhellend terrein biedt de mogelijkheid het gebouw op te tillen. De overdekte buitenparkings zullen zich onder het zwevend kantoorvolume bevinden. Duurzaamheid staat centraal in het ontwerpconcept.

 

Esthetische zonwering

De aanblik van het kantoor wordt sterk bepaald door de beweegbare glazen lamellen met daarin een zonwerende screendoek. Functioneel houden de lamellen een teveel aan zonnewarmte en storend zonlicht tegen. Esthetisch zorgen ze voor een steeds wijzigende en uitstraling. Een uitstekende oplossing om de zon te weren en oververhitting van het gebouw tegen te gaan zonder donkere werkplekken te moeten creëren gedurende de zomermaanden.

 

Betonkernactivering

Naast een doorgedreven isolatie koos het ontwerpteam ook voor het verwarmen en koelen via betonkernactivering. De warmtepomp onttrekt zijn thermische energie aan de bodem via boorgat-energie-opslag (BEO), omdat de bodem in Evere niet geschikt is voor de klassieke koude-warmte opslag in open bronnen.

Er komt een gesloten circuit van verticale buizen in een tiental boorputten van ongeveer 50 meter diep. Dit circuit wisselt energie uit met de bodem, waardoor in de zomer kan gekoeld worden zonder bijkomend energieverbruik. Het resultaat: hetzelfde effect als een koele kerk in de zomer.

In de winter kan de opgeslagen warmte dienen als basis voor verwarming. Een andere belangrijke troef is dat het systeem zeer onderhoudsvriendelijk is en dat het onaangename aircogevoel geëlimineerd is. De gezondheid van de medewerkers staat dan ook centraal in beide zusterbedrijven.

Deel dit artikel:

Onze partners