Voormalig jachthuis wordt unieke woonsite nabij stad én natuur (Schellen Architecten)

In het pittoreske dorpscentrum van Heffen, nabij Mechelen, op een site die achtereenvolgens dienst deed als brouwerij, feestzaal, paardenstal en jachthuis, bouwt vastgoedontwikkelaar COGIVA het woonproject Heffena. Het beschermde Jachthuis vormde de inspiratiebron voor het ontwerp van Schellen Architecten en wordt weldoordacht geïntegreerd in het project met 19 units, waarvan 11 appartementen, 4 penthouses, 2 duplexen en 2 commerciële ruimtes.

Het project werd "Heffena" gedoopt, naar de oudst teruggevonden naam van de deelgemeente van Mechelen waar de nieuwbouw zich bevindt. Met de naam worden heden en verleden met elkaar verzoend. Heffena ademt hedendaagse en vernieuwende architectuur uit, en slaagt er tegelijkertijd in om het authentieke dorpsprofiel en historische aanzicht te respecteren.

Ook qua ligging combineert Heffena het beste van twee werelden. Gelegen vlakbij de Zenne en het natuurgebied Blaasveldbroek, koppelt de locatie charme, rust en gezelligheid aan de nabijheid van een dynamische centrumstad als Mechelen.

"Wie in een project als Heffena woont, woont op fietsafstand van stad Mechelen en haar treinstations, maar staat ook op nog geen 5 minuten wandelen in één van de mooiste natuurgebieden uit de omgeving. Dat zijn troeven die zowel jonge starters, gezinnen als senioren overtuigen om in groot-Mechelen te komen of blijven wonen"
- Alexander Vandersmissen, burgemeester Stad Mechelen -

 

E20-energienorm

De 19 units zijn zo ontworpen dat er in elke leefruimte een maximum aan natuurlijk licht binnenvalt. Alle ruimtes worden ook optimaal benut. Een extra pluspunt is de groene, gemeenschappelijke tuin. Elk appartement garandeert bovendien de E20-energienorm. Om dit niveau te behalen werd geïnvesteerd in doorgedreven isolatie, maximale luchtdichtheid, energiezuinige toestellen, zonnepanelen, isolerende beglazing, etc. Kortom, duurzame woningen, klaar voor de toekomst. 

 

Beschermde Jachthuis

Heffena werd ontworpen op schaal van het dorp. Zowel de architectuur als de nieuwe functies gaan het dorpsplein, het hart van Heffen, nog versterken. Het unieke van Heffena is de weldoordachte integratie van het beschermde Jachthuis in het nieuwbouwproject, zodat een samenhangend geheel wordt gecreëerd met respect voor het erfgoed.

In de Kazernestraat wordt er harmonieus aangesloten op de kenmerkende rijwoningen van het dorp. De typische rood/bruine gevelsteen, de verticale ramen, de plint en de kroonlijst worden op een hedendaagse manier geïnterpreteerd. De ruime zuidwestgeoriënteerde terrassen hebben zicht op het groene binnengebied.

 

Architecturaal accent

Het eerder massieve hoekgebouw zorgt met zijn extra bouwlaag voor een architecturaal accent zonder te willen concurreren met de naastliggende, historische waardevolle gebouwen. De detaillering en de witte gevelsteen sluiten aan bij het brouwerswoning, links van de voormalige brouwerij. In overleg met monumentenzorg worden de historische waardevolle elementen bewaard en geaccentueerd.

Zowel in het hoekgebouw als in de voormalige brouwerij komen er op het gelijkvloers commerciële ruimtes. Zo ontstaat er een levendige plint die aansluit op het publieke plein. Door de inplanting van de gebouwen ontstaat er bovendien een ruim en groen binnengebied met semi-openbaar karakter en private tuinen. De doorsteek naar deze groene tuinzone zorgt voor een visuele meerwaarde in het straatbeeld.

Bron: COGIVA & Schellen Architecten
Deel dit artikel:
Onze partners