Schellen Architecten geeft met Kempus nieuw landmark aan Turnhout

Aan de Kempenlaan In Turnhout is onlangs het nieuwe kantoorgebouw opgeleverd van de ICT-groep Vanroey.be. Met Kempus krijgen de medewerkers van dit techbedrijf een slim gebouw passend bij het innovatieve karakter van hun werk. Het markante ontwerp van Schellen Architecten creëert tegelijk een nieuwe poort tot de Kempische stad.

Het compacte gebouw telt negen bouwlagen heeft een grondplan met vier gelijke zijden en werd als een balk in de hoogte uitgewerkt. Die hoogte zorgt ervoor dat Kempus dienst doet als een poortwachter tot de stad.


Meer dan een landschapskantoor

Tal van architecturale innovaties zorgen ervoor dat de medewerkers de balans tussen privacy en teamwork makkelijk kunnen vinden. Zowel geconcentreerd werken in een kleinere ruimte als samenwerken in teamverband is er mogelijk.

Op het gelijkvloers is het ‘Digital Innovation Center’ gehuisvest. Daarboven bevinden zich de kantoren, die uitzicht bieden op het stadscentrum langs de ene zijde, en prachtige vergezichten op het omliggende groen aan de andere zijde.

Zes van de acht niveaus worden op een creatieve manier ingericht, met multifunctionele ruimtes. In de kantoorruimtes zijn er geen kolommen, wat het ruimtelijk gevoel vergroot. Dat is mogelijk gemaakt door de nutsvoorzieningen zoals lift, sanitair, trappen en keukens op een slimme manier in een centrale kern onder te brengen. Van aan de kern zijn overspanningen gemaakt tot aan de dragende buitengevels in prefabbeton. Dat maakt het tot een flexibel en aanpasbaar gebouw dat in de toekomst nog andere functies kan krijgen. Nog een meerwaarde zijn de uitgestrekte, open balkons rondom het ganse gebouw.

De bovenste verdieping is ingericht als een multifunctionele ruimte met o.a. een keuken met cafetaria, een conference room en een groot buitenterras. Een extra kelderverdieping wordt ingericht als ondergrondse parking. Als fietsvriendelijk bedrijf voorziet VanRoey.be ook in ruime fietsstallingen, omkleedruimtes en douchegelegenheid.

 

Een open, 100% energieneutraal gebouw

De bouwheer zet fors in op duurzaamheid. De fotovoltaïsche cellen gecombineerd met geothermie - voor zowel verwarming als koeling - maken van de toren een technologisch hoogstandje met respect voor de natuur. De geothermische energiecentrale onttrekt warmte aan de aarde om hernieuwbare energie op te wekken. Ze zal op termijn aangesloten kunnen worden op het bestaande gebouw. Naast de gebouwverwarming en de passieve koeling, voorziet IFTech ook actieve koeling om zo de lucht te kunnen ontvochtigen. Op die manier wordt vochtigheidsgraad ervan continu op een gezond peil gehouden. Door middel van het zeer compacte volume, de goede luchtdichtheid, het KWO-systeem met koelplafondeilanden en de nodige PV panelen is het de ambitie om een E-peil 0 te behalen.

 

Open campus voor moderne bedrijven

Naast de eigen medewerkers kunnen ook klanten, partners en andere bedrijven die op zoek zijn naar infrastructuur terecht in de nieuwbouw. Het concept is een open campus waar creatieve medewerkers en partners samenwerken en elkaar inspireren. Zaakvoerder Pat Van Roey concludeert: “Dit nieuwe gebouw biedt ons natuurlijk meer ruimte, maar belangrijker is dat het een centraal kenniscentrum in de Kempen zal worden, waar IT-kennis ontwikkeld en gedeeld wordt en waar klanten en medewerkers zich thuis voelen. Een ontmoetingsplek waar nieuwe samenwerkingen tot stand kunnen komen.” Bijkomende diensten zoals sportfaciliteiten en kinderopvang horen tot de services om medewerkers te ontzorgen.

Bron: Schellen Architecten
Deel dit artikel:

Onze partners