Energos in Vectorworks 2016 berekent energiescores van projecten

De nieuwe tool Energos in Vectorworks 2016 staat toe om de energiescores van lopende projecten te berekenen. Met deze nieuwe functie hoopt Vectorworks architecten en ontwerpers te helpen om een antwoord te formuleren op de alsmaar groeiende vraag naar passieve, of zeer energiezuinige bouwconcepten.

Complexe ecosimulaties

Een heleboel passiefprojecten worden met Vectorworks getekend. Enkele winnen ook prijzen, zoals Brutopia van Stekke+Fraas, eBIB van plusofficearchitects of het kantoorgebouw voor het Gentse havenbedrijf van EGR Architecten. De thermische beslissingen van deze projecten zijn echter vaak genomen in overleg met een specialist. Begrijpelijk, want ecosimulaties zijn soms complex. "Tegelijk echter ook een gemiste kans", klinkt het, "want de impact van beslissingen die je neemt tijdens het voorontwerp kan bijzonder groot zijn. Een goede ecoscore halen is op zich immers niet zo moeilijk, maar een duurzaam passiefhuis realiseer je niet alleen door extra isolatie in de schildelen te voorzien." De nieuwe energiesimulatietool in Vectorworks op basis van de Passiefhuisstandaard is te gebruiken gebruiken bij eenvoudige 3D-modellen en bij een volledig gedetailleerd BIM-project.

 

Som der delen

De werking van Energos is gebaseerd op andere tools: de coördinaten en de oriëntering van het project krijgt Vectorworks via Heliodon. De thermische eigenschappen van 3D-objecten vertellen de software hoe efficiënt het ontwerp precies is. Ten slotte houdt de tool ook rekening met de apparaten in het gebouw. Het eindresultaat is een vrij uitgebreide analyse van het energieverbruik van je model. De tool kan je uitvoeren binnen een groots BIM-project, of tijdens de beginfase in het 3D-model.

 

De Nederlandse en Franse versies van Vectorworks 2016 zijn volledig aangepast aan de bouwstandaarden in de Benelux. Daarvoor stond een team van lokale experts garant: Benny Craenhals, Saskia Gabriël en Christian Verschueren.

Deel dit artikel:
Onze partners