Er zit meer achter het uitgebreide assortiment coatings en kleuren van ArcelorMittal Construction

De bioscoop Jean-Claude Carrière – Architect: A+ Architects – Foto: © Camille Gharbi
Gestreept bloemendesign uitgevoerd met Muralys® digitale staalprint. Foto Architect: STOFFEL LEFEBVRE © Takuji Shimmura
Room 2030 – Architect: Sergio Baragano – Foto: © Mariela Apollonio
Parking, AZ Sint-Jan Ziekenhuis – Architect: VK Architects & Engineers – Foto: © ArcelorMittal Construction

Ontdek hoe ArcelorMittal Construction architecten en planners helpt om grenzen te verleggen in architectonische ontwerpen, om koolstofemissies te verminderen en om gebouwen met hoge prestaties te creëren door middel van zijn uitgebreide assortiment kleuren en geavanceerde coatings.

In het Franse stadje Bédarieux, gelegen tussen de rivier de Orb en de berg Espinouse, staat een gebouw dat de aandacht trekt. De bioscoop Jean-Claude Carrière is een complex met drie zalen met 402 zitplaatsen, een café, een vergaderzaal en een open atrium met glazen wanden in het hart van het complex. 

Als je het gebouw nadert is het niet de onregelmatige, barcode-achtige bekleding van de bioscoop die het eerst in het oog springt. Evenmin zijn het de marmeren obelisken of de hoge cipressen die het terrein sieren, of de spaarzaam aanwezige verticale neonlichten. Nee, ondanks al zijn esthetische kenmerken is het de kleur die het meest opvalt.

Een scala aan natuurlijke herfsttinten - van aardbeirood tot roestbruin en oranje - complementeert de omringende bomen en struiken. De kleurblokken worden subtiel onderbroken door strookjes industrieel grijze panelen.

Het is een mooi voorbeeld van hoe kleur, mits met durf maar weloverwogen gebruikt, kan bijdragen tot baanbrekende architectuur. 

Onbegrensde mogelijkheden 

De speciaal ontwikkelde roodtinten die voornamelijk op de bioscoop Jean-Claude Carrière te zien zijn, zijn geselecteerd uit meer dan 2.000 kleuren uit de reeks ArcelorMittal Construction Colorissime. Door dit enorme palet te combineren met het assortiment coatings, lopen de esthetische mogelijkheden in de miljoenen.

Stardust® geeft uw gebouw een hemelse gouden of zilveren schittering; Irysa®, een natuurlijk iriserend effect; terwijl Pearl, zoals de naam al doet vermoeden, een parelmoerglans aanbrengt die bij elk type licht en vanuit elke hoek een eigen karakter heeft.

ArcelorMittal Construction kan u helpen uw gebouw de exacte afwerking te geven die u zoekt. Dit geeft u de vrijheid om structuren te creëren in de kleur en stijl die u in gedachten heeft.

En met het staaldrukproces Muralys® zijn de mogelijkheden letterlijk eindeloos. Met behulp van moleculaire digitale overdracht kan ArcelorMittal Construction elk ontwerp, elke afbeelding en elke tekst in hoge resolutie op de gevel van uw gebouw reproduceren. 

Meer dan schoonheid 

Organische coatings kunnen uiteraard een lust voor het oog zijn. Schittering, textuur of glinsterende glans kunnen allemaal met de juiste aanpak worden gerealiseerd. Maar coatings doen zoveel meer. 

De Tectova® polyurethaancoating met zijn antislip-eigenschappen is ideaal voor veiligheid op daken en rond zwembaden. Spuitverf en strepen van markeerstiften kunnen eenvoudig worden verwijderd van Flontec®. Hierdoor kunnen gebouwen gemakkelijk graffitivrij worden gehouden zonder gevaarlijke chemicaliën te hoeven gebruiken.

De stralingscoatings van ArcelorMittal Construction met een TSR-waarde (Total Solar Reflectance) tot 83 procent reflecteren de warmte van de zon, waardoor aanzienlijk minder energie nodig is voor koeling. En Sinea®, met zijn kenmerkende korrelige uiterlijk, is duurzaam, kleurvast en bestand tegen UV-blootstelling en corrosie. 

ZMevolution® - functioneel, mooi, duurzaam  

ZMevolution®, een speciaal voor de bouw ontwikkeld gegalvaniseerd coatingproces maakt gebruik van een gepatenteerd legeringsmengsel voor een driemaal hogere corrosiebestendigheid dan standaard gegalvaniseerd staal.

Het product is sterker, lichter, dunner en plooibaarder dan vergelijkbare producten. Maar misschien wel de belangrijkste eigenschap: ZMevolution® is beter voor het milieu; bij het productieproces komt 46 procent minder CO2 vrij dan bij de productie van normaal gegalvaniseerd staal, waardoor het een veel duurzamere optie is. Sinds de introductie van het product, heeft ArcelorMittal Construction de uitstoot van ruim 90 miljoen kg CO2 voorkomen.  

Een vinger aan de pols 

De parking van het AZ Sint-Jan Ziekenhuis in Brugge bewijst dat ook zeer functionele gebouwen mooi kunnen zijn. De Perla (parelmoer) coating, gecombineerd met asymmetrische golven op een geperforeerde gevel, vangt het licht op een nieuwe en spectaculaire manier. Het SLAB Center (een centrum voor R&D in Avilés in Spanje) is uiterst gedurfd met zijn gitzwarte blokken en felrode details. En even ten zuidwesten, in het NiemeyerCenter, ligt Room 2030: een prototype van een hotelkamer dat in slechts 4 uur in elkaar is gezet. De constructie heefteen schitterende Hairexcel® gouden afwerking. 

Deel dit artikel:
Onze partners