Esthetisch en ecologisch bevestigingsprofiel voor het Diamantgebouw in Gent

Het Diamantgebouw in de buurt van het Sint-Pietersstation in Gent stáát er, letterlijk maar vooral figuurlijk. Bovenop een sokkel met een patroon dat gebaseerd is op de historische architectuur van de Gentse binnenstad steekt een indrukwekkend glazen volume uit. Het 33m hoge kantoorgebouw kreeg – zoals de naam het ook aangeeft – niet alleen de schittering maar ook de vorm van een reusachtige, geslepen diamant met verschillende facetten. Deze speciale vormgeving maakt het gebouw natuurlijk uniek, maar net daarin schuilt ook de moeilijkheid: dakvlakken met verschillende hellingshoek, steile en moeilijk bereikbare hellingen, knikken in de gevel en een serieuze windlast. 

Het internationaal gerenommeerde New Yorkse Architectenbureau Asymptote is met dit eigentijdse project niet aan zijn proefstuk toe. Dit innovatieve en visionaire bureau zoekt immers altijd de strafste uitdagingen. En dat is het minste wat kan gezegd worden van deze indrukwekkende Diamant! Maar ook voor de dakexperten van Roteam was de uitdaging groot. Door de speciale vorm, de hoogte en de verschillende hellingen tot maar liefst 47° was het een heus huzarenstuk om het dak van dit gebouw mooi strak en waterdicht af te werken.

Bovendien kreeg het gebouw op de lichthellende daksegmenten die aansluiten aan de glazen gevel een buitenafwerking met Linius RENSON lamellen. Louter esthetisch. Een dergelijke afwerking belooft een prachtig spel van licht, schaduw en reflectie, áls de afwerking tenminste perfect is uitgevoerd!

Op de steeldeck ondergrond werden er isolatieplaten met tand- en groefverbinding aangebracht. Dat garandeert een stevige maar vooral perfect egale aansluiting, een belangrijk basis om tot een monoliet eindresultaat te komen. De grote windlast en hoge afschuifkrachten op deze moeilijke structuur waren bepalend voor de keuze van de dakafdichting. Het architectenbureau koos daarom voor de mechanisch bevestigde RENOLIT ALKORPLAN F dakbaan. Deze PVC-P dakbaan is voor een dergelijk project uiterst geschikt, vooral dankzij de toch wel belangrijke eigenschappen als flexibiliteit, lichtgewicht en lange levensduur.

 

Uniek systeem

Maar deze dakbaan heeft nog meer troeven! De aluminium dragers voor de RENSON lamellen moesten immers op een 100% veilige, praktische en vooral waterdichte manier op de dakstructuur bevestigd worden. Zonder het doorboren van de dakafdichting! Bovendien moeten de lamellen uiterst nauwkeurig gepositioneerd worden volgens positie en hellingsgraad, zo niet verliest het gebouw de mooie, beoogde reflectie. De oorspronkelijke oplossing om de metalen dragers te bevestigen op een bitumen dakbaan bleek te omslachtig en vooral praktisch niet haalbaar.

De RENOLIT ALKORPLAN afdichting in combinatie met RENOLIT ALKORSOLAR profielen scoorde hiervoor perfect. Deze PVC-P bevestigingsprofielen werden oorspronkelijk ontworpen voor het veilig bevestigen van zonnepanelen op een dak maar worden nu ook gebruikt voor een alternatieve dakafwerking (cederhout, shingles, aluminium platen,…). Betrouwbaar én duurzaam, zoals de tien jaar klachtenvrije ervaring met dit systeem ook bewijst.

 

Ultralicht en supersterk

De geëxtrudeerde RENOLIT ALKORSOLAR profielen worden met warme lucht met de PVC dakbaan versmolten en nadien voorzien van een aluminium versteviging. Stevig verankerd en dus bestand tegen hoge windlast en andere weerselementen. Bij het Diamantgebouw werden de metalen dragers van het RENSON systeem via deze profielen 100% veilig bevestigd, zonder enig risico voor de dakafdichting.

Een extra pluspunt van het RENOLIT ALKORSOLAR systeem bij dit project is het lichte gewicht waardoor de gewichtsbelasting en de afschuifkracht beperkt blijven. Afhankelijk van de dakhelling werd de baanbreedte van de RENOLIT ALKORPLAN dakbanen aangepast aan de benodigde tussenafstand voor de RENOLIT ALKORSOLAR profielen.

 

Duurzame Diamant

Naast het architecturale aspect er is ook nog een belangrijke ecologische meerwaarde: het Diamantgebouw is op vlak van energie-efficiëntie en duurzaamheid gebouwd volgens BREEAM-parameters. De focus ligt bij dit gebouw op minder energieverbruik, een lagere CO2-uitstoot en meer thermisch comfort. Het doel: een modern, duurzaam en energiezuinig kantoorgebouw dat klaar is voor de toekomst.

Bron: Renolit

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage