Evr-architecten brengt licht en zicht in vernieuwde AG Campus in hartje Brussel

Verzekeringsmaatschappij AG opende zopas zijn AG Campus in hartje Brussel. De AG Campus is een gloednieuwe ontmoetings- en leerplek voor AG-medewerkers en omvat klaslokalen, vergaderzalen, een ruime loungeruimte, twee auditoria en allerlei kleine en grote, open en afsluitbare werk- en vergaderplekken die de medewerkers moeten inspireren en stimuleren. De ontwerpers van evr-architecten introduceerden licht, creëerden meer ruimte en comfort en zorgden voor een verbinding met de seizoenen buiten. Het gebouw moet dan ook een toonbeeld zijn van duurzaamheid. Ook VK Architects & Engineers, IRS en Bureau De Fonseca drukten hun stempel op dit project. Denis Dujardin stond in voor het landschapsontwerp. 

Het project AG Campus omvat een totaalrenovatie van de benedenverdieping van het kantoorgebouw dat in 1995 werd opgetrokken door AG in de Nieuwbrug, de noordkant van het centrum van Brussel, vlakbij de pleinen van Sint Katelijne en de Brouckère. Toen het project AG Campus nog voor de bouw in 2019 de be.exemplary prijs won, gaf het Brusselse stadsbestuur al aan dat het belangrijk is dat AG in Brussel blijft en de heropleving van de wijk ondersteunt. “Als Belgisch bedrijf is AG vanaf het begin, bijna 200 jaar geleden, in hartje Brussel aanwezig en dat blijft ook zo”, klinkt het.

De gelijkvloerse verdieping van het kantoorgebouw was voorheen een aaneenschakeling van afgesloten, donkere lokalen. Evr-architecten introduceerde een patiostructuur om het donkere gelijkvloers terug tot leven te laten komen. De patio’s brengen licht en zicht binnen en brengen de binnenruimtes terug in contact met de seizoenen en de verder vergroende buitenomgeving. Ze verbinden het oude met het nieuwe gebouw, introduceren een helder en leesbaar plan. Een dynamische langse snede van de nieuwbouw voorziet in een gepaste variatie aan hoge en minder hoge ruimtes in functie van het gehuisveste programma maar zorgt ook voor wisselende interieurrelaties met het exterieur.
 

Ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen

 De AG Campus wil een toonbeeld zijn van duurzaamheid op verschillende niveaus. De sociale duurzaamheid staat voor een gezonde werkomgeving en stelt het welzijn van de werknemers centraal, daarom moest het nieuwe ontwerp licht en ruimte toevoegen. De natuurlijke duurzaamheid vinden we in de tuin, de zichtbare seizoenen en groendaken die voor meer biodiversiteit en voor 1500 m2 extra groen zorgen in de stad. Door de plaatsing van zonnepanelen en door buffering en hergebruik van regenwater, door de juiste plaatsing van ramen en door de goede isolatie is de AG Campus CO2-neutraal. Met een mengeling van inheemse, vaste planten die vogels en insecten zullen aantrekken, bieden de groendaken behalve meer biodiversiteit en een betere isolatie van temperatuur en geluid, ook een aangenaam groen uitzicht voor de omwonenden.

Belangrijk is hier de circulaire renovatie met een maximum aan materialen uit het oude gebouw, door de daarin gespecialiseerde Brusselse coöperatieve RotorDC. Deze manier van renoveren betekent minder impact qua materiaal, maar ook qua transport tijdens de verbouwingen. Lees meer over het circulaire aspect van dit project op onze zusterwebsite Circubuild

Jan Heyvaert, Chief HR & Sustainability bij AG: : “AG wil met deze campus het welzijn van de medewerkers nog meer verbeteren: hun loopbaan, hun ontwikkeling, hun geestelijke en mentale gezondheid, hun innovatievermogen... Wij geloven in het positieve effect van gelukkige medewerkers op het hele bedrijf, tot en met de eindklant. Er was geen AG Campus gekomen als deze ambities er niet op voorhand waren. Met de realisatie van de AG Campus wil AG één centrale, aantrekkelijke ontmoetingsplek en opleidingshub (daarom ‘campus’) creëren om zich zo te positioneren in een snel evoluerende markt. De AG Campus moet het Trafalgar Square worden van AG, het grote plein waar alle medewerkers elkaar kunnen ontmoeten, spontaan of voor een ‘gebeurtenis’ (een presentatie, vergadering of opleiding). Vroeger gebeurde dat te weinig en bleven velen hangen in hun vertrouwde silo’s.” 

Op maandag 14 maart opende de AG Campus zijn deuren voor de 3.000 werknemers van de Brusselse vestiging.

Bron: AG Insurance
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners