Expo 'In verband met bOb'

bOb Van Reeth viert zijn 80ste verjaardag en dat wordt gevierd. De Winkelhaak | House of C organiseert een tentoonstelling om deze belangrijke vernieuwer van architectuur in Vlaanderen in de kijker te zetten.

In 1972 richtte bOb Van Reeth de ArchitectenWerkGroep (AWG) op. Dertig jaar later krijgt hij de functie van directeur van awg architecten. Volgens zijn visie moeten gebouwen kunnen meegroeien, zodat ze na verloop van tijd verschillende functies kunnen aannemen, afhankelijk van de noden en de tijdsgeest. Vandaag de dag benoemen we dit als duurzaamheid.

In januari 1998 stelde de toenmalige Vlaams minister van Financiën, Begroting en Gezondheidsbeleid Wivina Demeester bOb Van Reeth aan als eerste Vlaamse Bouwmeester. Tijdens zijn zesjarig mandaat legde hij vooral de nadruk op de verantwoordelijkheden van de opdrachtgever. Kwaliteitsvolle architectuur blijft voor hem een keuze waarin de Vlaamse overheid zijn voorbeeldrol als publieke opdrachtgever moet opnemen.

Een van zijn belangrijkste verwezenlijkingen is de Open Oproep. Deze procedure begeleidt opdrachtgevers en instanties bij de keuze van het juiste ontwerp en de geschikte architect. Daarnaast geeft het jonge architecten te kans om mee te dingen naar prestigieuze opdrachten en zorgt het ervoor dat nieuwe Belgische architecten ook in het buitenland een sterke reputatie kunnen opbouwen.

Tentoonstelling ‘In verband met bOb’

Voor deze tentoonstelling koos bOb negen projecten waarbij hij niet betrokken was als architect, maar als deskundige, raadgever of als juryvoorzitter. De bezoeker wordt uitgenodigd om de meester te (h)erkennen in deze realisaties. De negen gekozen projecten zijn:

De tentoonstelling is gratis bezoeken, van maandag tot en met vrijdag, van 9u tot 18u.

Deel dit artikel:
Onze partners