Extra woonruimte creëren met dakelementen in woning Waregem (Unilin Insulation)

Tijdens de renovatie thuis blijven wonen en toch een pak extra ruimte voorzien? De dakelementen van Unilin Insulation maakten het mogelijk in een verouderde eengezinswoning uit de jaren '70 in Waregem. In één dag tijd was het dak wind- en waterdicht, én helemaal klaar voor verdere afwerking.

Bij de totaalrenovatie van de woning kreeg het hellende dak een speciale rol. De bewoners hadden namelijk nood aan meer ruimte, maar wilden ook tijdens de verbouwingen in hun huis blijven.

Een traditionele uitbouw zou de tuin verkleinen en het zicht beperken, terwijl er onder het bestaande dak te weinig ruimte was voor nieuwe kamers. De keuze viel op dakelementen als een alles-in-éénoplossing. Deze zijn niet alleen praktisch en ruimtebesparend, maar ook kosteneffectiever dan een klassieke uitbouw.

De rol van dakelementen

Architecturale en constructieve overwegingen

Architecte Lien Debeer ging bij de keuze voor dakelementen niet over één nacht ijs. Ze verhoogde de dakhelling om extra ruimte te creëren voor de slaapkamers. 

"We hebben zowel constructief als technisch onderzocht wat mogelijk was. De efficiëntie van dakelementen gaf de doorslag. Die kwamen op nieuwe spanten uit staal, een houten constructie zou namelijk te zwaar zijn."

Snelheid en gemak van installatie

Peter Benkö, Product Manager bij Unilin Insulation, beaamt de meerwaarde.

“Dakelementen worden vaak geassocieerd met nieuwbouw, maar eigenlijk zijn meer dan de helft van onze werven renovaties. De snelheid van de uitvoering is daarbij immers een ongelofelijke troef.”

Zalig rustig slapen

Aangezien er slaapkamers onder het dak komen, viel de keuze op OS Comfort van Unilin Insulation.

Peter Benkö: "Deze dakelementen combineren de sterktes van twee producten in één oplossing. PIR voor de goede isolatiewaarde en rotswol voor de geluidsisolerende waarde. De wol dempt omgevingsgeluiden zoals regen en creëert zo een stillere slaapomgeving."

Vernuftig systeem

De plaatsing van de dakelementen is grondig voorbereid.

“In samenspraak met de architect hebben we de panelen op voorhand zo goed mogelijk uitgetekend. Nadat we het bestaande dak hadden afgebroken, konden we de definitieve maten nemen en werkte Unilin Insulation de dakelementen verder af in de fabriek.”, vertelt aannemer Andy Van de Veire.

Het maatwerk zorgt dat de plaatsing op de werf heel vlot verliep. De dakelementen werden op de constructie gehesen en bevestigd in de gordingen. De naden zijn opgespoten met PU-schuim. “OS Comfort heeft een onderdakfolie met een extra zelfklevende flap. Deze flap komt bovenop de uitgevulde naden voor een gegarandeerde waterdichtheid.”, aldus Peter Benkö.

'S ochtends geleverd en 's avonds klaar

Andy Van de Veire is heel tevreden over het plaatsingsgemak.

"We installeerden de dakelementen op stalen spanten. Van zodra de eerste mooi recht liggen, gaat de rest heel makkelijk en snel. De dakelementen zijn om zeven uur ’s ochtends geleverd en tegen de avond was het dak dicht. Ook voor de verdere afwerking blonken de dakelementen uit in gebruiksgemak. Veluxen inzagen ging gemakkelijk. Daarna bevestigden we de panlatten en de dakpannen. Tot slot werd het dak probleemloos voorzien van zonnepanelen.", aldus Andy.

Fijne wisselwerking tussen partners

Unilin Insulation denkt graag mee over bijzondere projecten zoals dit. Tijdens de ontwerpfase adviseerde de fabrikant over onder andere de hellingsgraden en bouwtechnische details.

"Ook tijdens de uitvoering konden we rekenen op technische bijstand. Het team zoekt echt actief mee naar oplossingen.”, besluit Lien Debeer.

Deel dit artikel:
Contacteer UNILIN Insulation
Onze partners