Flexibel dakmembraan draagt bij aan strak nieuw kerkgebouw

In 2017 ging het oude, te klein geworden gebedshuis in het Nederlandse Hoeksche Waard tegen de vlakte met de bedoeling het te vervangen door een imposant, modern kerkgebouw op een ruimere locatie in Nieuw-Beijerland. De nieuwe kerk van de Gereformeerde Gemeente NieuwBeijerland kreeg de naam “De Kandelaar”. Voor de dakrenovatie deden de architecten (Roos Ros Architecten) een beroep op het dakmembraan RENOLIT ALKORPLAN F Colour.

Opmerkelijk bij deze prachtige creatie van Roos Ros Architecten is de halfronde vorm van het gebouw, waardoor de volledige kerkgemeenschap rond de preekstoel geschaard zit. De ruime ontmoetingszaal en gebedszaal, die plaats biedt aan 900 kerkgangers, maar ook de bijkomende ruimtes zoals de catechisatielokalen, de opbaarruimte, enz. zitten volledig onder éénzelfde schuin en hoog oplopend dak.

 

Indrukwekkend zichtdak

Het originele ontwerp van 2017 was afgedicht met dakpannen. Maar nauwelijks twee jaar later bleek de houten dakconstructie allesbehalve geschikt voor het zware gewicht ervan. Het dak begon door te zakken en dat veroorzaakte waterlekken binnenin het kerkgebouw. Een constructiefout die vroeg om een dringende renovatie. Dus werd op zoek gegaan naar een alternatieve dakbedekking die ook paste bij de stijl van het gebouw. Voor een dergelijk, indrukwekkend zichtdak waren flexibiliteit en esthetiek doorslaggevende criteria.

 

Moderner resultaat

De dakrenovatie vroeg om een grondige aanpak. De oude dakpannen werden verwijderd en alles tot en mét de vochtige OSB-platen werd volledig gesloopt. Op de nieuwe houten onderconstructie kwam een zelfklevend aluminium dampscherm en extra isolatie onder de vorm van 70 mm dikke alu-gecacheerde PIR-isolatieplaten. Voor de uiteindelijke dakbedekking werd geopteerd voor een 1,5 mm dikke polyester versterkte RENOLIT ALKORPLAN F Colour, een middengrijze dakbaan die mechanisch bevestigd wordt. Door de flexibiliteit van dit dakmembraan vormt de ronde vorm van het gebouw geen enkel probleem. Meer nog, het materiaal zorgt zelfs voor een nog moderner resultaat. 

 

Waterdichte afwerking

De oorspronkelijk voorziene RENOLIT ALKORPLAN Design dakroeven voor het markeren van de segmenten op het dak zouden uiteindelijk plaatsmaken voor een alternatieve, originele oplossing. Houten balken werden verticaal op de houten onderstructuur vastgemaakt en volledig overdekt met een overkapping in RENOLIT ALKORPLAN metaalfolieplaat. Om een volledige waterdichtheid te garanderen werd daarna over de balken nog een extra strook dakbaan gelast. Alle lasnaden, ook rond de balken, kregen uiteindelijk een waterdichte afwerking met de RENOLIT ALKORPLAN vloeibare PVC. De detailafwerking met folieplaat draagt uiteindelijk bij tot het strakke eindresultaat.

Bron: Renolit

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage