Foscarini BRIDGE: een sculpturale brug van licht (Francesco Meda)

Optisch teruggebracht tot de essentie en bedienbaar met een simpele handbeweging: tafellamp BRIDGE van Foscarini is een discrete maar levendige aanwezigheid en zowel eigentijds als tijdloos. Als functioneel en tegelijkertijd decoratief lichtobject breekt het met het traditionele concept van een lamp en presenteert het zich als een sculptuur, gekenmerkt door uitzonderlijk slanke lijnen.

De nieuwe tafellamp BRIDGE is een sculpturale uitdrukking van de schijnbare eenvoud die kenmerkend is voor goed design. De vorm, die is gebaseerd op een brug, straalt een gelijkmatig licht, waardoor BRIDGE ideaal is voor gebruik in privéruimtes om een oppervlak te verlichten. BRIDGE is zeer geschikt als lamp op een nachtkastje of als bureaulamp, maar ook als accentlamp in de woonkamer.

Het concept is gebaseerd op een natuurlijk, speels gebaar. Vergelijkbaar met een hand die een stuk papier vouwt en transformeert tot een driedimensionaal object. Francesco Meda, die samen met zijn vader Alberto al de Chiaroscuralamp voor Foscarini ontwierp, presenteert met BRIDGE zijn tweede ontwerp voor het Italiaanse verlichtingsmerk. Een enkele staalplaat, gesneden door lasers, wordt naadloos gevouwen tot een lichtgevende brug: een centraal lichaam waaraan de diffusor is vastgemaakt, rustend op vier zijsteunen.

Het ongecompliceerde karakter van het ontwerp komt ook terug in de moeiteloze bediening: een simpele handbeweging volstaat om de lamp aan of uit te zetten. BRIDGE is een intrigerende lamp gebaseerd op een originele vorm en benadrukt zo de generatieve kracht die voortkomt uit de relatie tussen inspiratie en design.

De lamp is oorspronkelijk in 2014 geproduceerd door Francesco Meda in een iets andere uitvoering die onmiddellijk werd opgenomen in de collectie van het Triennale Design Museum in Milaan. Het essentiële, eigentijdse imago, in combinatie met de eenvoud van het ontwerp, maakte indruk op Foscarini. Dit leidde tot een samenwerking tussen het bedrijf en de ontwerper om de lamp te ontwikkelen en te produceren en benadrukt Foscarini’s constante inzet om hedendaags onderzoek naar design toegankelijk te maken voor een breder publiek. De aanpassingen van Foscarini richten zich op de eigenschappen van functie en verlichting, terwijl vanuit esthetisch oogpunt elk overbodig element is weggelaten.

BRIDGE is verkrijgbaar in twee uitvoeringen met verschillende afmetingen en in twee kleuren: donkerrood en messing. De donkerrode versie is gemaakt van een stalen plaat, gesneden door een laser, daarna gevouwen en vervolgens voorzien van een vloeibare coating. De messingkleurige versie is gemaakt van gepolijst, met lasergesneden messing, daarna gevouwen en vervolgens gecoat met transparant emaille om te voorkomen dat het messing dof wordt. In de technische unit zit een speciaal voor BRIDGE ontworpen LED-circuit met in het midden een optische infrarood sensor waarmee de lamp aan en uit gaat middels een simpele handbeweging.

Bron: Steenvoorden Communication
Deel dit artikel:
Onze partners