GDB Architecten trekt architectuur van Abdijschool Zevenkerken door in nieuw sportcomplex met hedendaagse toets

Naast Abdijschool Zevenkerken, gelegen op het domein van de Sint-Andriesabdij in Brugge, doemde zopas een nieuw sportcomplex op. Het nieuwe gebouw werd ontworpen door Gino Debruyne & architecten, in samenwerking met Studieburo De Klerck. Het nieuwe gebouw bevat niet enkel twee sportzalen, maar ook klassen, ontspanningslokalen, een conferentieruimte en een overdekte fietsenstalling. De grootste sportzaal is polyvalent inzetbaar, terwijl de kleinste zaal functioneert als een ruimte voor dans- en gevechtssporten.

De twee sportzalen vormen een L-vormig grondplan dat een voorplein omsluit. De twee vleugels van dit gebouw worden verbonden door een ruime foyer, verdeeld over drie bouwlagen met open trappen en een lift. De kleine vleugel bestaat uit drie bouwlagen met in de onderste twee de conferentieruimte en fietsenberging. De kleine sportzaal wordt hierboven geplaatst en vormt zo samen met de andere sportzaal de kroon van het gebouw.
In beide sportzalen volgen gelamelleerde spanten en kolommen elkaar ritmisch op en vormen een zichtbaar blijvend geheel in beide ruimtes.

 

Hoge esthetische eisen

Zowel de binnentrappen en buitentrappen moesten voldoen aan hoge esthetische eisen. De binnentrappen bestaan uit grote geprefabriceerde betonelementen die met volle borstweringen in berken multiplex werden afgewerkt. De buitentrappen zijn ter plaatse gemonteerde stalen trappen en sieren de buitengevels. Hier werd naar analogie met het schrijnwerk gekozen voor volle gelakte aluminium borstweringen.

 

Eenvoudig, maar toch gedetailleerd

In essentie is het een eenvoudig, maar toch gedetailleerd gebouw. De serene architectuur van de abdij werd doorgetrokken in het nieuwbouwproject met een toevoeging van hedendaagse accenten. Deze nieuwe toevoegingen zijn dusdanig consequent, ritmisch en sereen waardoor er een discrete aansluiting ontstond met het bestaande bouwpatrimonium.

 

Duurzaamheid

Voor de verwarming werd gekozen voor een lucht-waterwarmtepomp. Het warm water voor het sanitair werden voorzien door een gascondensatieketel. In samenspraak met de bouwheer werd een doordachte afweging gemaakt tussen kostprijs, optimaal gebruik van de ruimte en duurzaamheid. Het gebouw werd voorzien van een D-ventilatiesysteem en haalt een E-peil van 50.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners