Gevelplaten: waar brandveiligheid en esthetiek elkaar ontmoeten

De Woods-gevelplaten van Rockpanel

Brandveiligheid speelt een steeds grotere rol in de bouw. Een hoge brandveiligheid is vaak wenselijk of verplicht, zoals in hoge flatgebouwen, scholen, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Rockpanel combineert dat in hun gevelbekleding met een esthetisch verantwoord uitzicht. Frank Muijsers, Marketing Communications Specialist bij Rockpanel: “Rockpanel plaatmateriaal staat synoniem voor duurzaamheid, veelzijdigheid en variëteit.”

 

Nieuwe uitvoering krijgt classificatie 'onbrandbaar'

Muijsers: “De kenmerken van onze FS-Xtra-gevelpanelen geven een nieuwe dimensie aan het ontwerpen van geventileerde gevels met plaatmateriaal. Ze combineren hoge brandveiligheid met het grootste assortiment aan designs en RAL-kleuren dat momenteel verkrijgbaar is. Architecten passen onze ‘Durable’- en ‘Xtreme’- uitvoeringen, met een Europese brandklasse van B-s2, d0, al vele jaren succesvol toe als gevelbekleding in geventileerde constructies. De FS-Xtra-uitvoering voldoet, indien bevestigd met blindklinknagels op een aluminium of stalen draagconstructie, aan de Europese brandklasse A2-s1, d0. Deze brandklasse geldt volgens de nationale bouwwetgeving als onbrandbaar. Dit realiseren we onder andere door de integratie van onbrandbare steenwolvezels.”

 

"Gemaakt van basalt, maar toch licht en gemakkelijk verwerkbaar"

Het plaatmateriaal van Rockpanel is gemaakt van het natuurlijk gesteente basalt. “Toch zijn onze platen heel licht en gemakkelijk verwerkbaar,” zegt Muijsers. “Dat maakt het materiaal duurzaam, dimensiestabiel en weersbestendig. De FS-Xtra-uitvoering is daarnaast ook beschikbaar in een speciale 9 mm-dikte. Zo kan het plaatmateriaal bevestigd worden met een grotere spanwijdte, is het beter bestand tegen een grotere windbelasting en biedt het een mogelijke kostenbesparing op de draagconstructie.”

Hout is door zijn natuurlijke en warme uitstraling bijzonder in trek als bouwmateriaal, maar hout is van nature brandbaar. Daarom heeft Rockpanel een Woods-serie, ook in FS-Xtra-uitvoering verkrijgbaar. Muijsers: “Daarmee kunnen opdrachtgevers hun ontwerpen voortaan de fraaie ‘look’ van natuurlijk hout meegeven, zonder zich zorgen te hoeven maken over de brandveiligheid.”

 

Voldoet aan strenge normen

Onlangs nog heeft BRE Global een European Environmental Product Declaration (E-EPD) toegekend aan Rockpanel en zijn ze gecertificeerd volgens de Europese norm EN 15804 voor bouwproducten en systemen. Frank Muijsers: “Dat is een garantie voor architecten en opdrachtgevers. Ze weten zo dat hun duurzaamheidsnormen en brandveiligheidsnormen op elkaar aansluiten in onze gevelplaat. Die biedt een esthetische oplossing voor de vereisten waaraan gevelbekleding moet voldoen.”

Deel dit artikel:
Onze partners