Gevelpleister onmiddellijk schilderen met intelligente gevelverf: extra bescherming en esthetische meerwaarde

Een dertigtal jaar geleden deed gevelpleister zijn intrede als volwaardig alternatief voor baksteen in het Belgisch landschap. Ondertussen is het uitgegroeid tot een populaire gevelafwerking, met of zonder onderliggend gevelisolatiesysteem, of ook wel een ETICS-systeem genoemd. Architect Philippe Desmet van architectenbureau Desmet & Lammens en gevelexpert Claudio Renzi geloven allebei sterk in de meerwaarde van een gevelpleister onmiddellijk na plaatsing te overschilderen met een intelligente gevelverf. Zo blijft de gevel langer mooi en beschermd en kan het beter gereinigd en onderhouden worden. Beide experten delen hun ervaringen uit hun eigen vakgebied met intelligente gevelverven StoColor Lotusan® G en StoColor X-black in een recent opgeleverd nieuwbouwproject in Oostduinkerke.

Intelligente gevelverf doet veel meer dan een conventionele verf

Afhankelijk van de samenstelling biedt een intelligente gevelverf extra waardevolle gebruiksvoordelen die conventionele verven niet bezitten, zoals extra bescherming, lange levensduur, kleurstabiliteit en duurzaamheid. Voor de afwerking van een ETICS-systeem met sierpleister in een nieuwbouwproject met appartementsgebouwen in Oostduinkerke, werd er onlangs gebruik gemaakt van de verven StoColor Lotusan® G en StoColor X-black. StoColor Lotusan® G bezit een natuurlijk zelfreinigend effect en StoColor X-black voor donkere gevels gaat opwarming van het onderliggend ETICS-systeem tegen. “Het zelfreinigend effect van de StoLotusan is geen fantasie, het resultaat overtreft de verwachtingen. Dit bewijst zich jaar na jaar, op voorwaarde dat de gevel ook goed onderhouden wordt . X-black is volgens ons de oplossing voor een markt die regelmatig om donkere kleuren vraagt als afwerking of om accenten te leggen. Dit is een uniek systeem dat de opwarming van een ETICS-systeem tegengaat”, aldus Claudio Renzi.

 

Juiste techniek en weersomstandigheden van belang

Architect Philippe Desmet werkt al 9 jaar met deze gevelafwerking en koos zo op basis van vorige positieve ervaringen voor beide gevelverven in Oostduinkerke. “We kozen voor deze verven om de vlakke afwerking van de gevel te accentueren en tegelijkertijd tegen weer en wind te beschermen, wat op deze locatie toch echt nodig is. Het feit dat we met deze gevelverven in eenzelfde structuur en materiaal een zwart-wit combinatie kunnen realiseren, accentueert bovendien de globale, unieke uitstraling van het project”, aldus Desmet. De applicatie van de verven verliep volgens de architect vlekkeloos, al moet er wel een zekere techniek aan de dag gelegd worden om een homogeen vlak zonder vlekvorming of andere esthetische gebreken te creëren. Ook de juiste weersomstandigheden zijn van groot belang, en dan vooral voor de toepassing van StoColor X-Black. Gevelexpert Claudio Renzi kon hiervoor de nodige ervaring aan de dag leggen, aangezien hij 90% van zijn gevels beschilderd en al vaker met de producten van Sto werkte. Voor hem verliep de applicatie van de verven dan ook probleemloos op het onderliggend gevelbepleisteringssysteem.

 

Onmiddellijke beschildering voor extra bescherming en esthetische kwaliteit

Het beste resultaat wordt bekomen als een gevelisolatiesysteem met gevelpleister onmiddellijk na plaatsing overgeschilderd wordt. “Een gevelpleister heeft een kwalitatieve verfafwerking nodig om de invloeden van regen en wind te doorstaan. Een waterafstotende afwerking zorgt ervoor dat we de esthetische kwaliteiten van de gevel langer kunnen behouden. Wanneer dit onmiddellijk na de plaatsing van de gevelpleister gebeurt, blijft de gevel langer mooi en kan vuil zich minder snel aan de gevel hechten”, aldus architect Desmet. Volgens de architect zorgt dit ervoor dat de esthetische kwaliteit van een gevel zelfs in bosrijke gebieden en langs drukke wegen lang behouden kan blijven.

Ook Renzi is overtuigd van een onmiddellijke bescherming met verfsysteem. Gevelverf aanbrengen aansluitend na de plaatsing van de gevelpleister zorgt er volgens hem niet enkel voor dat de kost van de werken lager ligt ende gevel onmiddellijk beschermd is, maar brengt volgens hem ook een enorme esthetische meerwaarde met zich mee. “Naar mijn ervaring zorgt het voor uniformiteit in de kleur, een mooie volle look en wordt het schaduweffect van de korrelgrootte verminderd waardoor de kleuren beter uitkomen”, aldus Renzi.

 

Bewustwording van de voordelen moet nog verder groeien

Ondanks de vele voordelen van het onmiddellijk overschilderen van een ETICS-systeem met gevelpleister met een intelligente gevelverf, merken zowel de architect als de plaatser dat de bewustwording bij de particulier nog verder moet groeien. Al schildert Claudio Renzi zelf 90% van zijn gevels, merkt ook hij dat die mogelijkheid in de markt nog eerder onbekend is. “Klanten zijn meestal niet op de hoogte van de mogelijkheid om de gevel te schilderen, laat staan dat ze de voordelen ervan kennen. Als de bouwheer zelf geen vragende partij is, kunnen we hen met onze referenties van geschilderde gevels en onze kennis al snel van de vele voordelen overtuigen”, aldus Claudio Renzi.

Ook architect Desmet merkt dat wanneer hij de bouwheer de meerwaarde kan aantonen, deze optie bijna altijd genomen wordt. De vrees dat buitenbepleistering snel vuil wordt, wordt op die manier snel weerlegt. “De resultaten op lange termijn en de esthetische meerwaarde bevestigen al snel de voordelen voor de klant”, vult Renzi aan.

 

Technische ondersteuning en bijstand bij de uitvoering

Voortaan schrijft architect Desmet steeds de optie van een gevelverf van Sto voor in elk projectontwerp. De technische ondersteuning en bijstand bij de uitvoering is hierin een doorslaggevende factor. “Gezien wij voor de toepassing van buitengevelsystemen bijna altijd terugvallen op dezelfde uitvoerder die uitsluitend met producten van Sto werkt, zijn wij er ook van overtuigd geraakt om dit altijd voor te schrijven. De strakheid en esthetische kwaliteit van een verfsysteem is mijns inziens moeilijk te evenaren door een ander systeem, zeker in combinatie met vlakke afwerkingslagen”, aldus architect Desmet.

De samenwerking tussen de verschillende partijen is dan ook vlot verlopen. “Voor zowel bouwheer, aannemer als architect is de samenwerking met Sto altijd een verademing op het gebied van productinformatie en bijstand bij de uitvoering. Zeker bij niet-alledaagse toepassingen als de Sto X-black”, aldus Desmet.

Bron: Sto
Deel dit artikel:
Contacteer STO
Onze partners