Gevelrenovatie met bakstenen op maat

De gevels van residentie Idesende in Koksijde zijn recent helemaal opgefrist. Bijzonder aan dit project waren de bakstenen met een hoek van 135°, op maat gemaakt door Vandersanden. De specialisten van Studiebureau ABG in Kortrijk brachten de staat van het pand in kaart en tipte de juiste materialen. Met de hulp van aannemer Braet kreeg het appartementsgebouw zijn uitstraling terug.

Residentie Idesende heeft een specifieke vorm met uitsteeksels van 135°. Om de authenticiteit van het gebouw te kunnen behouden, produceerde Vandersanden op maat gemaakte bakstenen.

Een gevelrenovatie met bakstenen vraagt een onderbouwde aanpak. “Bij zo’n project moet je rekening houden met bepaalde maatvoeringen”, weet Koen Gheysens van studiebureau ABG. “Zo hebben bijvoorbeeld de ramen en het terras posities die je niet kan wijzigen. Bij gevelrenovatie is het de kunst om te metselen naar bestaande openingen. Baksteen is dan niet de meest voor de hand liggende keuze, omdat je minder goed met kleine stukjes kan werken. Toch maakt Vandersanden het mogelijk door bakstenen aan te bieden in aangepaste vormbakjes.”

"Gelukkig konden we rekenen op het advies van Vandersanden om toelichting te geven over het impregneerproces”, vult Koen aan. “Zo werd Lithium de ideale gevelsteen die met zijn bruinachtige kleur overeenstemt met de oorspronkelijke look van het appartementsgebouw in Koksijde.”

 

Renovatie van een karaktervol appartementsgebouw

Het appartementsgebouw Idesende in Koksijde heeft een typische stijl. De traditionele uitstraling met metselwerk moest behouden blijven, daar was men het over eens. Studiebureau ABG kreeg de opdracht om het gebouw te renoveren zodat het terug de oorspronkelijke uitstraling krijgt, met isolatie erbij. Op zich was de staat van het pand niet slecht. Zo was er vrij weinig schade aan het beton. Maar de waterdichting van de terrassen kon beter, en bij het metselwerk waren er defecte voegen en geërodeerde stenen. Het grootste probleem deed zich voor bij de ramen en het metselwerk aan de voorgevel, waar veel vochtproblemen ontstonden.

 

Missie: een ingrijpende gevelrenovatie

De waterdichtheid van de ramen heeft invloed op de waterdichtheid van de gehele gevel. Daarom moest de aannemer niet alleen de gevel, maar ook de ramen onder handen nemen. “Gelukkig zijn de eigenaars voor de meest verstandige keuze gegaan: de volledige aanpak”, vertelt Koen. “We zouden het metselwerk afbreken, bijkomende isolatie aanleggen volgens de huidige EPB-normen voor renovatie en nieuwe gevelstenen plaatsen. Architect Joost Verstraeten kwam met allerlei voorstellen van bakstenen met bijzondere aandacht voor de juiste voeg- en metselmortels.”

Bron: Vandersanden

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage