Gewikt en gewogen: BOB361 over grafisch beton

In het appartementsgebouw aan de Oude Zwembadsite in Leuven, zorgt BOB361 voor een primeur. Voor het eerst werd in ons land gebruik gemaakt van Graphic Concrete, architectonisch beton waarbij met behulp van een betonvertrager een motief in het beton aangebracht werd. De architecten van BOB361 leggen uit hoe dit experiment meegevallen is.

In het appartementsgebouw aan de Oude Zwembadsite in Leuven, zorgt BOB361 voor een primeur. Voor het eerst werd in ons land gebruik gemaakt van Graphic Concrete, architectonisch beton waarbij met behulp van een betonvertrager een motief in het beton aangebracht werd. De architecten van BOB361 leggen uit hoe dit experiment meegevallen is. 

Graphic Concrete is een Fins bedrijf met hoofdzetel in Helsinki. Op de referentielijst op hun website prijken vooral Finse projecten, maar daartussen dus ook één Belgisch project: de oude  zwembadsite in Leuven aan het Smetsplein. Eyecatcher is de combinatie van de betonnen stroken en de glazen stroken waarin hetzelfde motief aangebracht werd. Aan architecten Goedele Desmet, Ivo Vanhamme en Jean-Michel Culas vroegen we hoe dit experiment hen meegevallen is.Hoe werkt het procédé?


Bij graphic concrete wordt betonvertrager volgens een bepaald patroon op een folie afgedrukt. Waar de betonvertrager zit, wordt het uitharden van het beton vertraagd, waardoor de tekening als het ware in het gladde betonoppervlak wordt uitgespaard. Na het verwijderen van de betonmal worden de betonplaten met een hogedrukspuit gereinigd en blijft het negatief van de oorspronkelijke tekening over.

Waarom werd voor dit product gekozen?

De vormelijke opbouw van het gebouw bestaat uit een lineaire gelaagdheid waarbij massieve betonnen stroken afwisselen met beglaasde stroken. Door het toepassen van graphic concrete op prefab panelen hadden we een nieuwe, relatief goedkope en grafisch interessante afwerkingsmogelijkheid in handen.
Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

De opdrachtgever had vragen bij een goede constante afwerkkwaliteit van kaal beton en was dus met het toepassen van graphic concrete tevreden. Voor de uitvoering heeft de aannemer de prefab-specialisten Eurobeton in Zandhoven gekozen.

Wat zijn de sterke punten van dit nieuwe product?

Door de vrijheid in het patroonkeuze konden we met dezelfde textuur tegelijkertijd in twee materialiteiten werken en daarmee tevens de relingen van balkons volgens hetzelfde patroon laseren.

Waar moet een architect rekening mee houden bij gebruik van dit procedé?

Het passen en meten in het betonfabriek om de textuur op de verschillende panelen exact op elkaar te laten aansluiten is vooral ingewikkeld en moeilijk controleerbaar. De aansluiting van de betonstructuur op de gelaserde textuur van de metalen balustrades van de balkons vroeg een bijzonder coördinatie tussen de verschillende betrokken partijen.

    


Voor welk type projecten is dit procedé wel of niet interessant?

 

Het procedé is polyvalent toepasbaar.

Hoe zit het met de prijs?

De geprinte folie is op zich goedkoop. De kosten liggen eerder bij de toepassing van de folie op prefab panelen. Alhoewel het uitvoeringsprocédé enkel gekende technieken gebruikt, wordt bijzonder aandacht en coördinatie gevraagd naargelang het gekozen patroon.

    
De meeste referenties van Graphic Concrete bevinden zich in Finland, het thuisland van dit bedrijf. Links de Hamina High School van Ulla Hovi Architects, rechts het Nokia Parking House van Larkas & Laine


 

Deel dit artikel:
Onze partners