Gewikt en Gewogen: een gevel van betonnen lateien (Jan Keymis, hippo architecten)

Het kan ook anders, dacht Jan Keymis van hippo architecten. In plaats van een standaard prefab betonnen gevelmateriaal koos hij voor betonnen lateien (100x10x5 cm) van Van den Hende beton als gevelsteen. En dat voor zijn eigen woning. In dit artikel wikt en weegt hij zijn originele keuze. 

 

Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

Keymis: Ik was zoals altijd op zoek naar een alternatief voor een materiaal dat te moeilijk of te duur bleek voor een specifieke werf, namelijk mijn woning. Ik heb gekozen voor de lateisteen als een alternatief voor prefab betonnen gevelelementen.

 

Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

Keymis: De bouwheer was ikzelf, dus dat is gemakkelijk. Ondanks het feit dat er een paar extra's bij kwamen kijken, stond de aannemer open om de lateisteen te proberen.

 

Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

Keymis: De grote lengte van de lateisteen brengt een bepaalde horizontaliteit in de smalle gevel. Bovendien zijn er minder voegen, wat de aanwezigheid van het materiaal zelf verhoogt.

 

Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

Keymis: De wapening in de steen dien je antiroest te behandelen bij iedere lateisteen die geslepen wordt. Anders krijg je roestvlekken op de gevel. Een ongewapende versie zou dus zeker voordelig zijn.

 

Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

Keymis: Ten eerste is de lateisteen een zwaar product. Dat betekent dus dat je per dag beperkt bent tot het metselen/lijmen van enkele lagen. Een tweede aandachtspunt is dus de wapening die ik reeds vernoemde. Die moet je behandelen tegen roest bij iedere doorgeslepen steen. Tot slot raad ik aan de lateisteen in een wildverband toe te passen om zodoende minder verliezen te hebben.

 

Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant?

Keymis: Hoe minder geslepen stenen, hoe minder werk met behandelen. Maar hoe meer de grote lengte tot zijn recht komt. Daarom lijken mij muren van grote lengte het meest geschikt.

 

Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

Keymis: In vergelijking met traditionele baksteen of gevelbetonstenen is het product ondanks de intensievere arbeid die er aan te pas komt niet echt duurder. Je kan het plaatsen in het segment van de duurdere traditionele bakstenen.

 

Deel dit artikel:
Onze partners