Gewikt en Gewogen: Frederik Jacobs (Conix RDBM Architects) over Kingspan Kooltherm K15

Voor het residentiële hoogbouwproject Aleca, op de voormalige Boelwerf in Temse, koos Conix RDBM Architects voor de Kingspan Kooltherm K15-resolschuim vliesgevelplaten van Kingspan Insulation. Frederik Jacobs van Conix RDBM Architects legt uit waarom.

Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

Tijdens de ontwerpstudies gingen we op zoek naar een zo dun mogelijk gevelpakket dat toch aan de islotievoorwaarden voldoet en ook voor EPB alle normen moesten volgen. Dit product werd speciaal ontwikkeld voor geventileerde gevels en onderscheidt zich door zijn lambdacoëfficiënt van slechts 0,020 W/m.K. De brandveiligheidsklasse is ook een zeer belangrijk voordeel: Euroklasse B-s2, d 0. Zeker bij gevels waarbij we met platen werken, is dit een zeer belangrijk punt. Daarnaast vinden we duurzaamheid ook zeer belangrijk. Deze platen zijn volledig recycleerbaar.

 

Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

Uiteraard zijn beperkte gevelopbouwen voordelig voor alle partijen. Door de strenge EPB eisen is het zeker voordelig om een compacte gevel te hebben.

 

Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

Door het dunnere gevelpakket konden we de dagkanten reduceren, wat een grote daglichtopbrengst genereert. We winnen er ook veel ruimte mee. Onderzoek heeft uitgewezen dat we per bouwlaag toch zo’n 18 m² bruikbare ruimte winnen, wat toch een aanzienlijke meerwaarde betekent voor de bewoners. Dat in combinatie met uitstekende isolatiewaarden en goede prestaties op het vlak van brandveiligheid

 

Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

Het gaat om een product dat zeer goede eigenschappen op het vlak van isolatie en brandveiligheid combineert met een plat materiaal. We zijn zeker van plan om de isolatiematerialen die Kingspan aanbiedt verder te gebruiken. We zijn heel tevreden over de kwaliteit.

 

Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

Dunnere isolatie geeft voordelen bij volledig ontwerp, slankere gevels.

 

Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant?

Ik denk dat dit voor alle type gebouwen interessant is, zeker omdat de isolatie eveneens voldoet aan de brandnorm.

 

De prijs. Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

Hierover kunnen wij helaas geen uitspraak doen. Wij hebben geen prijsvergelijking gedaan.

Deel dit artikel:
Onze partners