Gewikt en gewogen: Jo Berben (a2o Architecten) over zorgmeubilair van Bulvano

In Neerpelt is de renovatie en uitbreiding van het woon- en zorgcentrum Sint-Jozef in volle gang. A2o Architecten stond in voor het ontwerp van het project. De kamers van het zorgcentrum worden ingericht met zorgmeubilair van Bulvano uit Wommelgem. Jo Berben van a2o Architecten vertelt over de samenwerking met Bulvano
In Neerpelt is de renovatie en uitbreiding van het woon- en zorgcentrum Sint-Jozef in volle gang. A2o Architecten stond in voor het ontwerp van het project. De kamers van het zorgcentrum worden ingericht met zorgmeubilair van Bulvano uit Wommelgem. Jo Berben van a2o Architecten vertelt over de samenwerking met Bulvano.


1) Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

Samen met het bestuur hebben we de eisen vastgelegd waaraan het meubilair moest voldoen. Verschillende factoren waren belangrijk: comfort, ergonomie, garanties voor leveringen met betrekking tot nabestellingen en herstellingen,…. Bulvano stond niet alleen in voor stoelen en tafels, maar ook voor de signalisatie, gordijnen en ander los meubilair. Ze verzorgden het geheel.


2) Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

Het was een openbare aanbesteding. Meerdere bedrijven konden dus meedingen. We bouwden ook een participatief element in. Bij de inschrijving vroegen we de bedrijven om een staal van hun belangrijkste meubilair af te leveren. Er is dan een bevraging geweest bij de bewoners van het rusthuis die anoniem de stoelen hebben kunnen testen gedurende een week. Hun bevindingen hebben we dan meegenomen en met de hulp van ergonomen gejureerd.


3) Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

Esthetiek, ergonomie, levensduur en garanties voor na-service zijn in de zorgsector heel belangrijk. Heel veel aandacht ging ook naar functionaliteit. Het zijn stoelen waar mensen lang in zitten. Hele hoge kwaliteit is dan ook nodig. Bulvano werkte samen met het gerenommeerde bedrijf Kush+co. Dit bedrijf wordt in de zorgsector aanzien als de Mercedes van het meubilair. We hebben een mooi evenwicht gevonden tussen een goede kwaliteit, aangenaam zitcomfort en een huiselijke uitstraling.


4) Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

Iedereen die in de zorgsector werkt, houdt best wel rekening met de elementen die ik eerder al vermeldde.


5) Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant ?

Het grote voordeel was dat we 1 partij hadden die alles kon leveren. Hierdoor was alles op elkaar afgestemd. Bulvano bood ons een totaalconcept. Dat was een grote sterkte.
We kennen Bulvano voornamelijk van toepassingen in de kantorensector. We deden samen al de inrichting van het Vlaams Huis in Hasselt en het nieuwe gemeentehuis in Heusden-Zolder. Bulvano investeerde de laatste jaren heel veel in de zorgsector. De markt is veel diverser geworden. Bulvano probeert dingen die het geleerd heeft uit de kantorensector mee te pakken naar de zorgsector en vice-versa. Dit is toch wel een grote troef.


6) De prijs. Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

Gezien het een openbare aanbesteding is, ligt de prijs op hetzelfde niveau als andere leveranciers van vergelijkbaar materiaal. Misschien ligt de kostprijs een tikkeltje hoger dan varianten. Je moet kiezen, ofwel betaal je nu iets meer om minder problemen achteraf te hebben ofwel kies je voor goedkoper, maar riskeer je meer problemen achteraf.

Deel dit artikel:

Onze partners