Gewikt en Gewogen: Nils Wollaert (Wollaert Architecten) over schanskorven

Voor meerdere projecten zoals diverse particuliere woningen, een schoolgebouw, een sporthal en een dienstencentrum gebruikte Nils Wollaert van Wollaert Architecten bvba schanskorven als gevelbekleding. Hij vertelt in dit artikel waarom hij voor deze gevelbekleding opteerde.
Voor meerdere projecten zoals  diverse particuliere woningen, een schoolgebouw, een sporthal en een dienstencentrum gebruikte Nils Wollaert van Wollaert Architecten schanskorven als gevelbekleding. Hij vertelt in dit artikel waarom hij voor deze gevelbekleding opteerde.

   
Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

Bij de meeste toepassingen was de esthetische meerwaarde doorslaggevend. Bij de toepassing in het schoolgebouw en de sporthal waren ook de akoestisch dempende eigenschappen mede bepalend.


Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

Naar uitvoering toe zijn het doorgaans gespecialiseerde onderaannemers die de werken voor zich nemen. Zij zijn bekend met de materialen en technieken waarbij het (zoals zeer vaak) aankomt op een zorgvuldige detaillering.
Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?


In eerste plaats het bijzondere karakter van het product wat resulteert in een door de ‘eindgebruikers’ vaak gesmaakt eindresultaat. Daarnaast zijn ook de duurzaamheid (thermisch verzinkte stalen korven en natuursteen (arduin)) en de onderhoudsvriendelijkheid belangrijke pluspunten.
Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?


Een kanttekening bij gebruik van dit materiaal in openbare gebouwen is de kwetsbaarheid voor ‘kwajongensstreken’. Papierpropjes, kauwgum en ander afval kunnen eenvoudig verzameld worden tussen de steenbrokken.


Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?


Er bestaan vele verschillende types van de stalen manden. Het eindresultaat staat of valt met de toepassing van het juiste type mand (sterke esthetische verschillen!). Het uitzonderlijk hoge eigengewicht van de gevelconstructie heeft zijn weerslag op het stabiliteitsconcept!
Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant ?


Ons inziens zijn er quasi geen beperkingen in de toepassing van dit product (tenzij naar stabiliteit toe).
Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?


De kostprijs ligt helaas hoger dan een traditioneel buitenspouwblad.


Deel dit artikel:

Onze partners