Gewikt en Gewogen: Separat architecturale garagepoort (Architektenburo Jef Van Oevelen)

Onzichtbaar, uniform: stuk voor stuk termen eigen aan moderne architectuur. Separat speelt in op deze trend met architecturale garagepoorten. Architektenburo Jef Van Oevelen wikt en weegt een garagepoort van een woning in Kapellen die net zoals de gevel afgewerkt is met aluminium cassettes. 

Waarom heeft u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

De mogelijkheid om een continu gevelbeeld te creëren waarin de garagepoort niet opvalt was erg belangrijk. Dat zorgt ervoor dat de aandacht niet wordt afgeleid van de verhouding tussen openheid en geslotenheid in het ontwerp met als aandachtspunten de transparante leefruimte en het overdekt terras. De doorlopende horizontale belijning van de gevelbekleding benadrukt eveneens de vorm van het volume.

 

Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

De bouwheer was een groot voorstander van een dergelijke uitvoering. Uiteindelijk is gezocht naar een aannemer die het gewenste beeld kon realiseren.

 

Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

Met dit concept - een doorlopende bekleding op gevel en garagepoort -  kan je grote elementen zoals een poort in de gevel integreren zonder daarbij de volumetrie van het ontwerp te doorbreken. Het resultaat is een rustiger gevelbeeld met accenten op de gewenste plaatsen.

 

Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

Door de bekleding op de poort te monteren, wordt deze vrij zwaar waardoor een sterkere motor voor de snelheid van de poort ten goede zou komen.

 

Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

Het is belangrijk om rekening te houden met de maximale dikte van de elementen op de poort en de opbouw van de aansluitende gevel om een mooie uitlijning te verkrijgen.

 

Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant?

Dit product is interessant bij projecten waarbij de nadruk ligt op het visuele aspect.

 

Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

De traditionele alternatieven zijn hier geen optie omdat het product juist gebruikt wordt om het traditionele beeld van de garagepoort te vermijden. De prijs ligt hoger dan bij een traditionele poort, maar is wel in verhouding met het bereikte resultaat.

Deel dit artikel:
Onze partners