Gewikt en gewogen: Stijn Mertens evalueert cortenstaal

Stijn Mertens van Mertens-architecten uit Stabroek bespreekt voor vlaamsearchitectuur.be het product cortenstaal. Hij maakte gebruik van dit industriƫle materiaal voor de bouw van de nieuwe kantoorgebouwen van Ivens in Antwerpen.
Stijn Mertens van Mertens-architecten uit Stabroek bespreekt voor vlaamsearchitectuur.be het product cortenstaal. Hij maakte gebruik van dit industriële materiaal voor de bouw van de nieuwe kantoorgebouwen van Ivens in Antwerpen.

Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

Er werd gekozen voor cortenstaal voor het industrieel karakter van het materiaal. De activiteiten van de bouwheer situeren zich in de industriële metaalbewerking. De materiaalkeuze van cortenstaal sluit hierbij aan.


Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

De bouwheer was vanaf het begin gewonnen voor de voorgestelde keuze van cortenstaal. De bouwheer was zelf de aannemer voor het plaatsen van de gevelbekleding.


Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

Uitzicht als natuurproduct, duurzaamheid en industrieel karakter.

Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

De gevelpanelen zijn volledig geplooid in cassetten en deze werden op een draagstructuur gemonteerd. Dit is arbeidsintensief en daardoor duur.


Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

Uitzetting van de panelen, waterdichting achter de cassetten cortenstaal, waterdichting bij aansluitingen aan gevelopeningen. De eerste maanden na plaatsing van de panelen cortenstaal zijn er aflopen tengevolge van het nog niet gestabiliseerd zijn van het oxidatieproces.

Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant ? 

Projecten die een industriële uitstraling mogen hebben.


Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?


Prijs is hoger dan traditionele gevels.Dossier en special cortenstaal


Binnenkort brengt Vlaamsearchitectuur.be een dossier en special rond cortenstaal. Input i.v.m. nieuwe producten, projecten en technische info i.v.m. dit onderwerp mag u altijd overmaken aan de redactie.


Deel dit artikel:
Onze partners