Gewikt & Gewogen: 3D-laserscanning (Jeroen Smekens, S3Architecten)

Voor de opmeting van een kerk in Brugge deed S3Architecten uit Mechelen een beroep op de laserscanningskills van 3Esolutions, gevestigd in Hoeselt. In deze rubriek wikt en weegt architect Jeroen Smekens de technologie. 

Ontwerpen en bouwen brengt heel wat meet- en tekenwerk met zich mee. 3Esolutions laat deze klus opmerkelijk sneller verlopen met behulp van 3D-scanning. Een laserscanner genereert een volledig 3D-beeld (puntenwolk) van het gebouw in kwestie. Met deze nauwkeurige vaststelling van afmetingen en volume kan de architect. vervolgens CAD-tekeningen of 3D-modellen maken. Jeroen Smekens van S3Architecten liet zich bijstaan door 3Esolutions en wikt en weegt 3D-laserscanning voor Architectura.be.

 

Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

Gezien de complexe vorm van het gebouw en het belang voor het ontwerp om alle hoogtes te kennen, was de keuze om meteen in 3D op te meten snel gemaakt. Daarenboven werkt ons bureau voor elk project driedimensioneel. Het verkrijgen van een bestaande toestand die meteen bruikbaar is in onze software, was een bijkomend pluspunt.

 

Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

Na het tonen van onze manier van tekenen en werken was de bouwheer snel overtuigd van de meerwaarde. Het helpt bovendien om ook de stadsdienst beter inzicht te geven in het gebouw.

 

Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

Het implementeren van de opmeting in onze eigen tekensoftware spaart ons veel tijd en vereenvoudigt het ontwerpproces. Er is veel detailering opgemeten en we maken op elke plaats waar we willen een snede: zo worden de moeilijke punten in het gebouw snel duidelijk.

 

Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

De omvang van het 3D-model is nog voor verbetering vatbaar, maar dat hang natuurlijk af van de complexitieit van het project.

 

Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

Er kunnen alleen opmetingen gebeuren van ruimtes die vlot toeganlijk zijn. Daarenboven moeten de ruimtes vrij zijn: attributen en meubilair dworden best niet opgenomen in de meting.

 

Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant ?

Wij vinden het vooral interessant voor complexe gebouwen die geen standaard rechthoekige geometrie hebben.

 

Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

Bij complexe en grote gebouwen zal de kostprijs lager liggen door de opmetingssnelheid en de verwerkingssnelheid van de gegevens. Bij eenvoudige opmetingen zoals bijvoorbeeld een rijwoning zal de prijs ongeveer gelijkaardig zijn.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage