Gidsen Red Star Line Museum beter verstaanbaar door enkele klassieke ingrepen

De stad Antwerpen kocht de bestaande gebouwen van rederij Red Star Line aan en richtte er een memoriaal en museum in. Dat museum vertelt het verhaal van twee miljoen migranten die de oversteek waagden van Europa naar de Verenigde Staten en Canada. AG Vespa voerde de bouwopdracht, restaureerde het beschermde monument en vulde het aan met een hedendaagse toren die uitkijkt over de Schelde. Het ontwerp is van het Amerikaanse architectenbureau Beyer Blinder Belle Architects.

Nagalm wegwerken

Al snel bleek dat de akoestiek in het gebouw te wensen overliet. De grote inkomhal met wereldbol had door de harde hygiënische afwerkingen, in combinatie met de grote bezoekersaantallen, af te rekenen met veel lawaai. Dat zorgde natuurlijk voor heel wat ergernis bij zowel personeel als bezoekers. De focus van de akoestische studie lag dan ook op de verstaanbaarheid van de gidsen en audiovoorstellingen. Daarvoor moest de nagalm in de verschillende zones weggewerkt worden en moest het algemene geluidsniveau in het museum naar omlaag

 

Klassieke materialen

Aan de hand van metingen van de nagalm en simulaties van het akoestisch comfort werden oplossingen voorgesteld die verder werden uitgewerkt en uitmonden in een aangepast en aangenaam belevingsparcours. Daarvoor werden de klassieke materialen gebruikt: houten panelen van Bruynzeel en minerale woltegels.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners

GAimage