Glazen box Groot Vleeshuis Gent verhuist naar Verbeke Foundation

De grote glazen box in het Groot Vleeshuis, ontworpen door Coussée en Goris architecten, verhuist naar de Verbeke Foundation in Kemzeke. De box wordt heropgebouwd in een serre op de kunstsite. Eerder verhuisden ook al de iconische wc-rol en de Grande Vaso di Gent naar Verbeke Foundation.

De Stad Gent lanceerde in juni een oproep om de grote glazen box, voorheen de stek van het promotiecentrum voor streekproducten, een nieuwe thuis te geven. Het Groot Vleeshuis wordt immers grondig gerestaureerd om daarna dienst te doen als openbaar fietsonthaalpunt. Een achttal kandidaten kwam op plaatsbezoek. Na een grondige evaluatie werd Verbeke Foundation gekozen als nieuwe eigenaar.

"Recuperatie en hergebruik van materialen is bijzonder zinvol. We gaan als Stad zorgzaam om met kostbare grondstoffen. Ik ben dan ook blij dat de glazen box een tweede leven krijgt."
- Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management -

 

Verbeke Foundation krijgt de box kosteloos, maar zorgt zelf voor de demontage, het vervoer en de heropbouw. Een hele klus, want de constructie is 50 meter lang, 4 meter breed en 3 meter hoog. De palen en glaspartijen worden genummerd en met een rupsmachine op blokken op de Groentenmarkt geplaatst. Een kraan laadt ze daarna op het transport. Een delicaat werkje, want het Vleeshuis staat in stellingen. De verhuis staat gepland binnen enkele weken. Wanneer precies, wordt later nog meegedeeld.

De Verbeke Foundation is trouwens niet aan zijn proefstuk toe. Eerder verhuisden ook al de iconische wc-rol en de Grande Vaso di Gent, een negen meter hoge vaas, van het Design Museum Gent naar de openluchtexpo.

Bron: Stad Gent
Deel dit artikel:

Onze partners