Restauratie Groot Vleeshuis in Gent gaat deze zomer van start

Het restauratiedossier van het Groot Vleeshuis is afgerond. De Stad Gent heeft de aannemer aangeduid die de restauratie zal uitvoeren. In de zomer van dit jaar gaan de werken van start. Die zullen twee jaar in beslag nemen. Na de restauratie komt er een fietsonthaalpunt.

Het Groot Vleeshuis, de voormalige overdekte markt uit de 15de eeuw in hartje Gent, is al sinds 2019 gesloten voor het publiek. Sinds 2021 wordt het gebouw gestut om de stabiliteit te garanderen. Het grootschalige onderzoek naar de toestand van het Vleeshuis is nu afgerond. Het restauratiedossier is klaar en de Stad Gent heeft een aannemer aangeduid om de restauratiewerken uit te voeren.

 

Muurschildering

De restauratie gebeurt om de erfgoedwaarde van het gebouw te waarborgen en om het gebouw, vooral de majestueuze halstructuur, in ere te herstellen. Bij elk onderdeel, van een kleine dakpan tot een grote steunbalk van 11 meter lang, wordt bekeken wat er behouden kan worden en wat er hersteld of vervangen moet worden. De werken zullen twee jaar in beslag nemen. De muurschildering in olieverf wordt tijdens de werken afgeschermd zodat ze goed bewaard blijft.

"We dragen zorg voor ons erfgoed. Dit gebouw is al te lang gesloten voor de Gentenaars. Na twee jaar hard werken zullen de Gentenaars opnieuw van hun Groot Vleeshuis kunnen gebruikmaken. Maar eerst geven we het gebouw in handen van specialisten die het in al zijn glorie zullen herstellen."
- Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management -

 

Fietsonthaalpunt

De exacte startdatum van de werken wordt de komende weken met de aannemer en de stadsdiensten bepaald, rekening houdend met zowel technische overwegingen als de impact op de omgeving. Na de werken komt er een lichte invulling die de dakstructuur heel zichtbaar zal laten. Een kwalitatief fietsonthaalpunt (parkeren en dienstverlening voor fietsers zoals lockers) en de heropening van het aanwezige publiek sanitair zal veel Gentenaars en bezoekers naar het gebouw toeleiden.

"Het Groot Vleeshuis is een van de meest beeldbepalende monumenten van onze stad. Het is goed dat het eindelijk kan worden gerestaureerd zoals het hoort. Door het een nieuwe functie te geven maken we het toegankelijk voor iedereen."
- Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit & Monumenten en Stadsgezichten -
Bron: Stad Gent
Deel dit artikel:
Onze partners