Groene gevel én groendak vormen pronkstuk van nieuw magazijn Golazo in Paal (Q-BUS Architectenbureau)

Sport- en gezondheidsbedrijf Golazo investeert in een nieuw, zelfvoorzienend magazijn om de toekomstige groei en evolutie van het bedrijf te ondersteunen. Het logistiek centrum werd ontworpen door het Q-BUS Architectenbureau, in samenwerking met hoofdaannemer Willy Naessens. De blikvanger is zonder twijfel de combinatie van de groene gevel met het groendak. Het magazijn wordt geplaatst aan het hoofdkwartier in het industrieterrein Ravenshout in Paal-Beringen en zou voor 1 december operationeel moeten zijn.

De groengevel en het groendak zijn volledig op elkaar afgestemd en vormen de blikvanger van het magazijn. Om het concept te versterken en een coherent geheel te bekomen werd er een combinatie gemaakt tussen beplanting op de gevel en het dak. De groengevel van Sempergreen zal grotendeels door opgevangen regenwater worden geïrrigeerd. Door de oriëntatie op het noordoosten zal er minder water nodig zijn. Ook het groendak zal optimaal water kunnen bufferen. De gevel zelf zorgt voor een verhoging van de biodiversiteit, optimaal voor vogels en insecten. 
 

Hellend dak

Een magazijn van 12 meter hoog was enkel vergunbaar als de hoogte zou afgebouwd worden richting de Industrieweg. Om het magazijn toch van zo veel mogelijk ruimte te voorzien, werd een derde van het dakoppervlak in helling geplaatst waardoor dit deel tegelijkertijd een vijfde gevel werd. Op de resterende platte daken werden zonnepanelen voorzien, die stroom opwekken voor het gebouw en de laadpalen van de aangrenzende parking.

Het betonbouwprincipe van Willy Naessens resulteert in een duurzaam gebouw dat zeer lang meegaat. Deze firma heeft sinds kort als eerste bouwonderneming het CO2-neutral-certificaat behaald. 

 

Nood aan meer logistieke capaciteit

De drijfveer achter dit nieuwe magazijn is Golazo’s ambitie om de komende jaren meer dan ooit in te zetten op grote kampioenschappen, waaronder: het WK 3x3 basket, de Soudal Open (golf) en het EK veldrijden. Evenementen van zulke omvang brengen heel wat extra logistiek werk met zich mee dat op een efficiënte manier georganiseerd moet worden. Het nieuwe magazijn van 3.000 m2 zal de nodige opslagcapaciteit voorzien om de expansie in activiteiten flexibel te doen verlopen.

Bron: Golazo
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners