Gyproc maakt winnaars National Trophy 2015 bekend

De winnaars van de National Trophy.
Het project voor het zwembad in Ans werd de winnaar in de categorie Innovatie.
De uitbreiding van Lecoque Eggs ging aan de haal met de hoofdprijs in de categorie Bouwpleisters.
De jury bekroonde Waalse Krook tot de winnaar in de categorie Gipsplaten.
Up-Site werd runner-up in de categorie Innovation.
Blauw Kasteel: runner-up in de categorie Bouwpleisters.
Runner-up in de categorie Gipsplaten is het Naamse CC.

Tijdens de  National Trophy 2015 maakte Gyproc de winnaars van verschillende awards bekend. Er werden prijzen uitgereikt in 3 categorieën: Innovatie, Bouwpleisters en Gipsplaten. Hiermee bekroont Gyproc de kennis en het vakmanschap van de ProTeamers. Dit is een selecte groep afbouw- en stukadoorsbedrijven in België die gespecialiseerd zijn in moderne afbouwsystemen met gips en gipsplaten. 

Winnaar categorie Innovatie

ProTeamer: GESTRAB
Project: Zwembad Ans

In Loncin (Ans) werd voor het gemeentelijke zwembad een nieuw gebouw opgetrokken naar ontwerp van een Parijse architect. De scheidings- en voorzetwanden werden door Gestrab uitgevoerd in Gyproc Aquaroccementplaten. Het bijzondere aan dit project is dat de architect het ruwe aspect van de Aquarocplaten wilde behouden en zo de indruk wilde wekken dat de Aquaroc-wanden betonnen wanden zijn.

Door de vereiste om het ruwe karakter van de Aquarocplaten te behouden, bestond de moeilijkheid voor Gestrab eruit een creatieve oplossing te vinden voor het bevestigen en afwerken van de platen. Bovendien moesten ook de markeringen op de Aquarocplaten worden weggeschuurd. Gestrab koos ervoor de scheidings- en voorzetwanden te vernissen wat een origineel en opvallend resultaat opleverde.

Voor dit project ontwikkelde Gestrab als het ware een nieuw toepassingsgebied voor Gyproc Aquaroc-platen. Deze nieuwe invulling geeft dit project een uitermate innoverend en creatief karakter.

 

Winnaar categorie Bouwpleisters

ProTeamer: AFWERKINGSBEDRIJF SCHOEFFAERTS
Project: Lecoque Eggs

Lecoque Eggs is een bedrijf dat is uitgegroeid tot een van de marktleiders in de eiproductensector in Europa en levert producten voor industrie, groothandel en retail. Dit bedrijf zorgt dagelijks voor hardgekookte gepelde eieren en een uitgebreid afgeleid gamma hiervan voor verschillende Europese afzetmarkten.

Voor de uitbreiding van de kantoren nam afwerkingsbedrijf Schoeffaerts zowel het ontwerp als de uitvoering voor zijn rekening, wat resulteerde in maatwerk met een hoge afwerkingsgraad.

Zowel de muren in de kantoren als in de ontvangstruimte werden bepleisterd met Gyproc pleister X Pro. Het perfect gladde en witte eindresultaat zorgde zo voor de gewenste uitstraling op klanten en medewerkers. In tegenstelling tot de meeste kantoorruimtes werden geen tegelplafonds toegepast. In de ontvangstruimte werd een aangename akoestiek gerealiseerd met een geperforeerd Rigitoneplafond 12/25Q dat bovendien moest voldoen aan de eis brandstabiliteit Sf 1/2h. De plafonds in de kantoren werden voorzien van beplating Gyproc Rf 15 mm en Gyproc Activ'Air Premium A-platen. Hierin werden lichtkoven naadloos geïntegreerd en aansluitingen werden met de nodige precisie uitgevoerd.

Pleisterwerken en gipskartonwerken vormen in dit project één geheel.

 

Winnaar categorie Gipsplaten

ProTeamer: EMIC
Project: Waalse Krook

Dit mooie architecturale project aan de Gentse binnenwateren herbergt een nieuw centrum voor kennis, cultuur, en economie. De ‘bibliotheek van de toekomst’ biedt een plaats voor leren, ontmoeting en beleving. Dit project is nog niet volledig afgewerkt, maar zal eind 2015 klaar zijn, waardoor het voldoet aan de criteria om deel te nemen aan de National Trophy.

Het publiek toegankelijke gebouw eiste lichte systemen die bijdragen aan de serene sfeer en ongemerkt beantwoorden aan de eisen brandweerstand, schokbestendigheid en luchtzuivering. De architect zag de oplossing in ‘hybride’ wanden waarbij Gyproc Rigidur GF-H en DuraGyp Comfortplaten worden gecombineerd. Verder verwerkte de architecten DuraGyp Comfort met luchtzuiverende Activ’Air-werking in de plafonds met een brandweerstand Rf 1h. De verhoogde computervloeren met isolatie werden bekleed met Rigidur Floor E20-elementen.

Voor dit project werden de Gyproc-materialen zo gecombineerd dat de systemen aan alle gestelde comforteisen voldoen en tegelijkertijd perfect stroken met het karakter van het gebouw.

 

Runner-up Innovatie

ProTeamer: LEADER CONSTRUCT
Project: UP-site (wellness center)

Op de derde verdieping van de woontoren Up-Site in Brussel is er een groot wellness center met zwembad. Het plafond in dit wellness center werd door Leader Construct uitgevoerd in Gyproc. Om de continue blootstelling aan een hogere vochtigheidsgraad op te vangen, koos Leader Construct ervoor dit plafond uit te voeren met de innovatieve Glasroc H-platen. Dankzij de speciale samenstelling van deze plaat is het plafond bestand tegen de hogere vochtigheidsgraad die er heerst in het wellness center.

 

Runner-up Bouwpleisters

ProTeamer: EMIC
Project: Blauw Kasteel

De waardevolle gebouwen van bioboerderij Blauw Kasteel werden grondig gerenoveerd, waarbij de hoge moeilijkheidsgraad van de renovatiewerken de firma Emic er niet van weerhield een luxueuze afwerking te realiseren met Gyprocpleister X Pro. De vele gebogen vormen die mee het majestueuze karakter van de gebouwen bepalen, werden perfect glad afgewerkt met Gyprocpleister. Daarnaast werd duidelijk de nodige aandacht besteed aan stootvaste en correcte hoekafwerking. De strakke aansluiting van het pleisterwerk op andere materialen weerspiegelt de precisie en vakmanschap die Emic aan de dag legde om de renovatie van Blauw Kasteel uit te voeren.

 

Runner-up Gipsplaten

ProTeamer: GESTRAB
Project: Centre culturel de Namur

De totaalrenovatie en transformatie van oud slachthuis tot cultureel centrum werd uitgevoerd door Gestrab. Om in dit gebouw kunstwerken voor tentoonstellingen aan de wanden te kunnen ophangen, plaatste Gestrab voorzetwanden met Rigidur GF-H platen. Aangezien daarnaast ook akoestisch comfort in dit cultureel centrum essentieel was, voerde Gestrab de plafonds uit met geperforeerde platen Rigitone 12/25 Q. Een andere uitdaging was het uitvoeren van de Gyprocwanden die de bestaande gebogen structuur van het gebouw moesten volgen.

 

Geschiedenis van de Trophy

Voor deze wedstrijd konden ProTeamers projecten inzenden gerealiseerd in 2014 en 2015 die door een vakkundige jury werden beoordeeld op vakmanschap, architectuur en technische criteria. De Gyproc Belgium National Trophy wordt eenmaal per twee jaar georganiseerd. De winnende ProTeamers zullen volgend jaar ons land vertegenwoordigen tijdens de 10e Saint-Gobain Gypsum International Trophy in Praag. Op de 9de editie vorig jaar in Berlijn kaapte Genisol nog de hoofdprijs weg met de Ghelamco Arena.
 

Ook dit jaar was het voor de jury niet gemakkelijk om de winnaars te kiezen. Een aantal van de ingediende projecten was zeer aan elkaar gewaagd. Gelukkig kon de jury zich baseren op een aantal vastgelegde beoordelingscriteria, zoals mechanische performantie, duurzaamheid, kwaliteit en vakmanschap bij de plaatsing en afwerking. In elke categorie werd zo een winnaar en runner-up gekozen. 

Deel dit artikel:
Onze partners