Heartbeat: een uniek woonconcept in Ranst

Na een inspirerende reportage in De Standaard over haar eigen woning, contacteerde een koppel zestigers architect Valerie Van Der Put om hun droomwoning te ontwerpen in haar kenmerkende stijl, gebruikmakend van EQUITONE materialen. Na een uitgebreide zoektocht naar de perfecte locatie, ontstond het unieke woonconcept 'Heartbeat' in Emblem, een deelgemeente van Ranst. Dit project markeert een nieuwe fase voor de locatie en biedt een innovatieve benadering van modern wonen.

“Het koppel dat me contacteerde, had jarenlang gespaard voor hun droomhuis. Nu hun twee kinderen bijna uit huis gaan, vonden ze dit het perfecte moment om hun droom te realiseren. In de eerste fase bekeken we verschillende pistes. Zo lag eerst het plan op tafel om hun huidige woning te renoveren. Toen ik ter plekke kwam, was het echter al snel duidelijk dat ik op die plek hun droomhuis niet kon maken. We zijn daarop samen op zoek gegaan naar een bouwgrond. Zij zochten de grond en ik ging ter plekke kijken of het concept dat we voor ogen hadden haalbaar was.”, vertelt Valerie Van Der Put.

Een grote oppervlakte was niet nodig, maar het moest de nodige ruimte bieden. Na ongeveer anderhalf jaar intensief zoeken, vonden ze een verkaveling in Emblem. Er was nog één perceel over dat een erg rare vorm had en in de hoek gelegen was. Ook de oriëntatie zat niet helemaal goed, want de voorzijde had een zuidwestelijke oriëntatie en de achterzijde een noordoostelijke. Toch zag architecte Valerie Van Der Put meteen potentieel. Alle parameters waren ook reeds gekend: de andere woningen in de verkaveling waren al gebouwd, er waren al grote hagen rond het perceel voorzien.

Design geïnspireerd door de structuur van het hart

De architectuur van Heartbeat is diep geworteld in de principes van de Noorse middeleeuwse kerken, gecombineerd met moderne esthetiek en functionaliteit. Het ontwerp benut de unieke vorm en oriëntatie van het perceel optimaal, met een groene patio aan de voorzijde en een zithoek aan de achterzijde die uitkijkt op de tuin. De woning maakt gebruik van EQUITONE [linea] gevelpanelen, waarvan de belijning een centrale rol speelt in het visuele concept, symbolisch weergegeven als een hartslag.

Innovatie en duuraamheid hand in hand

Valerie Van Der Put heeft de ruimtelijke indeling van de woning zorgvuldig gepland om elk deel van het huis functioneel en licht te maken. De keuze om de garage uit het verkavelingsplan te schrappen en te vervangen door een groene patio, heeft geleid tot een optimale benutting van de zonoriëntatie en het beschikbare oppervlak. De circulatiezones binnen het huis zijn verrijkt met grote raampartijen om een open en luchtige sfeer te creëren.

Duurzame materialen en esthetische afwerking

De beslissing om geen standaard betonnen platen te gebruiken, maar in plaats daarvan te kiezen voor EQUITONE [linea] panelen, onderstreept de duurzaamheid en visuele aantrekkingskracht van de woning. Deze gevelmaterialen zijn niet alleen functioneel in het creëren van een solide buitenberging, maar dragen ook bij aan de esthetiek van het gebouw door hun unieke textuur en kleur.

Een nieuwe dimensie van wonen in Ranst

Heartbeat is meer dan een huis; het is een kunstwerk dat woongenot combineert met esthetische perfectie. De integratie van kunst en architectuur in één naadloos ontwerp weerspiegelt de visie van Valerie Van Der Put op modern wonen. Dit project biedt niet alleen een dak boven het hoofd, maar ook een inspirerende omgeving die elke dag opnieuw beleeft kan worden.

Bron: EQUITONE
Deel dit artikel:
Onze partners