Herbestemming Leuvens erfgoed ‘Het Tafelrond’ tot hotel en restaurant

Het gebouw Tafelrond maakt onlosmakelijk deel uit van het rijke erfgoed van Leuven. De bouwheer schonk het een tweede leven als hotel en restaurant op deze unieke plek, naar een ontwerp van Architectenbureau Dugardyn, Declerck Daels Architecten en Stephane Boens. Het project omvatte de verbouwing en restauratie van de geklasseerde vleugels van het gebouw, aangevuld met een nieuwe vleugel.

De nieuwe vleugel gaat een dialoog aan met de bestaande gebouwen zonder deze te kopiëren. Het nieuwe volume, een ziggurat-structuur met terrassen die de binnentuin omsluit, vormt een goede balans met het monumentale bestaand gebouw. Het gevoel van ruimtelijkheid in het nieuwe gebouw is volledig anders dan die in het monument, en zo ontstaat een voortdurende wisselwerking tussen oud en nieuw.

 

Oud versus nieuw

De uitdaging bestond eruit het opvallende monument en de hedendaagse architectuur te combineren. De nieuwe architectuur die de binnentuin omsluit, vult het monument aan, vervolledigt het maar blijft evenzeer nederig. Materialiteit moet een doordachte keuze zijn, dit bepaalt grotendeels de sfeer, de beleving. “Als ontwerper onderzoeken we wat het gebouw verdraagt, wat het aanvult, wat binnen het budget past en kwalitatief, duurzaam is”, klinkt het.

 

Royale beleving

Het volledige project staat in het teken van een royale beleving en optimale service voor restaurant- en hotelgasten, in een fabelachtig decor. “Het was onze taak om samen met architectenbureau Dugardyn het monumentale smaakvol te combineren met hedendaagse architectuur”, aldus de ontwerpers.  Op de binnenplaats werd een annex gesloopt waardoor een rustruimte gecreëerd werd voor hotelgasten.

De toepassing van Hongaarse natuursteen vormt een goede balans met het monumentale bestaande gebouw dat rijk is aan ornamenten. In het gebouw werden heel was hedendaagse technieken en toptechnologie met respect voor het bestaande geïntegreerd. Zo kwam er ook een state-of-the-art TV-opnamestudio. Zo wordt de beleving van het gebouw zowel binnen als buiten versterkt.

 

Rustig evenwicht

Herbestemmen is een voorbeeld van duurzaamheid, stelt het ontwerpteam. “Wat behouden kan worden, laten we graag zo. We restaureren waar nodig. Valoriseren. Indien we iets nieuws toevoegen, laten we dat graag contrasteren met het bestaande, maar zonder schreeuwerig te zijn. We kiezen eerder voor een rustig evenwicht. Een dialoog tussen oud en nieuw.  Met kwalitatieve materialen.”

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage