Herkenrode Kazerne: nieuw PPS-woonproject in Hasselt

In september vorig jaar bood de gemeente Hasselt een gedeelte van de voormalige Herkenrodekazerne te koop aan. Het geselecteerde ontwerpteam (Abscis, Kempe Thill, UAU, VK, LAND) heeft samen met ontwikkelaar een stedenbouwkundig concept uitgewerkt dat op een discrete manier een stukje Hasselt opnieuw leefbaar maakt.

Het project bevat zowel een behoud van het bestaande als de toevoeging van een nieuw gedeelte. Hierbij is er zeer veel aandacht geschonken aan de open ruimte, en de ruimtelijkheid van het binnengebied. Zo zal er een volledig nieuwe groene ruimte ontstaan in centrum Hasselt – 4800 m2 open buitenruimte - bereikbaar en doorwaadbaar voor het publiek.

 

Urban Villa

Grenzend aan deze groene ruimte komt er een nieuw centraal bouwvolume in de vorm van een hedendaagse “urban villa”. Het gebouw zal de open ruimte definiëren en het op schaal brengen.

 

"Een aantrekkelijke omgeving moet vooral jonge gezinnen overtuigen om in de binnenstad te komen en er te blijven."

 

Gevel met hedendaagse uitstraling

In de omsluitende gebouwen zullen de oude paardenstallen van de kazerne hun volume behouden, en zodanig worden aangepakt dat er hedendaagse kwalitatieve woningen in voorzien worden. Hierbij geeft het ontwerpteam ook de buitengevel op een subtiele wijze vorm, met een gepaste hedendaagse uitstraling.

 

124 woonunits

Door deze ingrepen zal er een flinke toevoeging aan het aanbod van stedelijke woongelegenheden in de binnenstad ontstaan, met 124 woonunits. Een aantrekkelijke omgeving moet vooral jonge gezinnen overtuigen om in de binnenstad te komen en er te blijven.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners