Herontwikkeling Transitorium is geslaagd project tussen oud en nieuw

Het Transitorium in Zwolle is een bijzonder herontwikkelingsproject met 41 sociale huurappartementen en 9 sociale huurwoningen. Het is gelegen op een prachtige plek aan de Stadsgracht van Zwolle op de locatie van de voormalige Isala Klinieken De Weezenlanden. De architectuur kenmerkt zich door heldere lijnen en fraaie details. Bijzonder is de ‘schakelfunctie’ tussen het strakke rechtbankgebouw en de naastgelegen grondgebonden woningen. 

Eenheid aan de Stadsgracht Het project is een ontwikkeling van Delta Wonen en vastgoedontwikkelaar Novaform. SVP Architectuur & Stedenbouw tekende het ontwerp en de KlokGroep verzorgt de realisatie. De stijl in het beeldkwaliteitsplan staat omschreven als ‘hedendaags traditioneel’. Met dit in gedachten ontwierp SVP een appartementengebouw met een stoer uiterlijk. Een zelfbewuste uitstraling naast het moderne en zeer strakke rechtbankgebouw ter linkerzijde en de grondgebonden woningen ter rechterzijde. De architectuur en detaillering sluiten naadloos aan bij de sfeer van de wijk. 

 

Onderdeel van de omgeving

Mooie details en veel licht De steenkeuze en de kappen maken het gebouw een vanzelfsprekend onderdeel van de omgeving. En wie wat dichterbij kijkt ziet opvallende details zoals de subtiele verspringingen in het metselwerk en een zogenaamde rollaag, bedoeld voor de huisvesting van vleermuizen. Ook is heel goed gekeken naar de lichtinval en de appartementen kennen stuk voor stuk een overdadige lichtinval. 

 

Grote raampartijen

Bij de grote raampartijen is gekozen voor de 30 minuten brandwerende aluminium kozijnen van ALUK met geharmoniseerd beslag, een viervlak verdeling en draaikiepelement. Het betreft het Themis raam- en deursysteem met zeer hoge sterkte door 30% grotere wanddikte. Het wordt vaak gebruikt bij de vervanging van stalen kozijnen in oude fabriekspanden, scholen en herenhuizen. De zeer slanke profilering geeft een authentieke uitstraling aan renovatie- en nieuwbouwprojecten en past perfect in het Transitorium-gebouw.

Deel dit artikel:
Onze partners