Historische stadsvilla uitgebreid met seniorenflats

In Ronse is de villa beschermde woning ‘Villa Ferrant’ grondig verbouwd en uitgebreid. Architectenbureau Demeestere+Garmyn & Partners ontwierp 20 seniorenflats die aansluiten op de villa. Villa Ferrant zelf doet dienst als gemeenschappelijke ruimte voor de bewoners, zonder dat het gebouw aan historische waarde moet inboeten.

Voor Demeestere+Garmyn & Partners was het cruciaal om de erfgoedkundige waarde van Villa Ferrant, een historisch gebouw uit 1926, te behouden.

Het gebouw was sterk verouderd en werd dan ook gerenoveerd. De nieuwbouw mocht niet ten koste gaan van de villa zelf. De nieuwe seniorenflats liggen achteraan op het terrein.

 

20 flats voor senioren

Het nieuwe gebouw bestaat uit vier bouwlagen en telt 20 flats voor senioren. “Dit compacte volume kent een strakke en hedendaagse vormentaal dat sterk contrasteert met de villa en dat zo het historische karakter versterkt”, zegt Demeestere+Garmyn & Partners.

“De villa doet dienst als hoofdinkom voor bezoekers terwijl het nieuwe gebouw als een eiland van een rustige geborgenheid geniet en zijn visuele impact op zijn omgeving beperkt.“

 

Familie ontvangen

Villa Ferrant wordt ook actief gebruikt door de senioren zelf. Het is een polyvalente ruimte, met onder meer lokalen voor een kinesist en een dokter, en een plek waar familie ontvangen kan worden. De dakverdieping van de villa is omgevormd tot een appartement met één slaapkamer. En er werd gestreefd naar een totale toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers.

 

Twee buitengevels

De architecten werkten met twee buitengevels, waarvan de buitenschil een open gevel is. Dat beperkt het energiegebruik aanzienlijk. Verder zijn er houten lamellen aan de westzijde om voor privacy te zorgen tegenover de gemeenschappelijke buitenzones, en om zonnestralen te weren.

De gevel aan de oostzijde bestaat uit o-vormige elementen om zoveel mogelijk natuurlijk licht te laten toetreden.  

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners