Toekomstbestendig samenwonen naast de oudste beuk van de provincie Antwerpen (StudioNOORD)

Villa Holganza, de statige witte villa langs de Kapellensteenweg in Kalmthout, krijgt een nieuwe invulling. Niet enkel de 19e eeuwse villa en het bijhorende koetshuis krijgen hun pracht en praal terug, ook het achterliggende park profiteert mee van de vernieuwing naar een ontwerp van StudioNOORD. Er komen 14 duurzame, modulaire én volledig afgewerkte appartementen, ingebed in de groene omgeving. Het bijhorende park van 3 hectare wordt uitgebreid naar 5 hectare en krijgt een semipublieke invulling. Een woning die ooit van één familie was, wordt nu een thuis voor meerdere Kalmthoutenaren.

Een statige karakteristieke villa in een groen park langs de Kapellesteenweg, dat is wat Villa Holganza ooit was. Maar vandaag is niet veel van die charme terug te vinden. Toch verraden de dakkapellen en de kleine ornamenten in de gevel de grandeur die de villa ooit moet hebben gehad. De woning werd gebouwd in 1872 door Wilhelm Bertrand, een koopman uit het Duitse Rothenburg, maar kreeg vooral in het in de jaren 20 van vorige eeuw zijn grandeur. Nadien onderging Villa Holganza - de laatste decennia bekend als 'villa Standaert' - meerdere verbouwings- en renovatiewerken waardoor het originele uitzicht verloren ging. Het karakteristieke pand wordt nu in een nieuw jasje gestoken.

 

In ere herstellen 

De Kalmthoutse ondernemer Wannes Kuyps reed de voorbije 20 jaar regelmatig langs de witte villa aan de Kapellensteenweg. En elke keer opnieuw kregen de plannen meer en meer vorm in zijn hoofd. Hij kocht het pand met als enige doel: de site terug in ere herstellen. Voor het eerst licht de ontwikkelaar een tipje van de sluier. Daarbij focust het project zich niet enkel op de villa, maar ook het prachtige park. Het park van 3 hectare wordt samengevoegd met het achterliggende stuk groen. Zo wordt het nieuwe park één geheel van maar liefst 5 hectare waardoor het zijn uitstraling van voordien terugkrijgt. Daarvoor werkt Kuyps samen met een team van erfgoedspecialisten en landschapsarchitecten.

"Ik ben al jaren verliefd op Villa Holganza: het statige gebouw, het charmante koetshuis en het aansluitende park vormen een mooi geheel. Als lokale ondernemer wil ik het pand opnieuw het uiterlijk geven dat het verdient waardoor ook de hele omgeving rond Villa Holganza een mooier uitzicht krijgt. Villa Holganza wordt straks weer een site waar we fier op kunnen zijn. Ik kijk er naar uit om er ook zelf mijn kantoor te huisvesten."
- Wannes Kuyps, ondernemer -

 

Toekomstbestendig samenwonen

De herontwikkeling zelf - een investering van om en bij de 7 miljoen euro – is echter een huzarenstukje. Op de site komen 14 nieuwbouwappartementen, die tussen 75 en 150m² groot zijn, en een ondergrondse parking, met een ruime autolift. Het project – dat op de tekentafel ligt van het Kalmthoutse architectenbureau StudioNOORD - focust zich op samenwonen. Zo zal het gebouw bestaan uit een mix van verschillende wooneenheden: kleinere vertrekken voor (alleenstaande) zelfstandige ouderen, afgewisseld met grotere woongelegenheden. Het is de bedoeling dat de bewoners, jong of oud, zo lang mogelijk in hun woonst kunnen blijven wonen. Daarom zullen de woonunits aangepast zijn aan de huidige en toekomstige noden van de bewoners.

"We maken van één grote villa, verschillende woningen voor meerdere gezinnen. Er is rekening gehouden met de verschillende levensfases van de bewoners. Denk maar aan deuren die breed genoeg zijn voor een rolstoel, extra aandacht voor eventuele niveauverschillen,…. Op die manier verlengen we de levensduur van het gebouw en is het aangepast aan de noden van deze tijd."
- Filip Stevens, architect StudioNOORD -

 

Oudste beuk van Antwerpen

Al even opmerkelijk is dat de naar verluidt oudste beuk van de provincie Antwerpen in het aansluitende park staat. En dankzij deze nieuwe plannen zal die opnieuw een centrale plek  innemen. Het nieuwe park van 5 hectare is bovendien dé grootste troef van de site: monumentale bomen die hoog boven verscheidene struiken en planten torenen, afgewisseld met graspartijen waarin kleurrijke bloemen groeien.

Voor de ontwikkelaar is het noodzakelijk dat al deze bomen en planten kunnen blijven staan en dat er meerdere mensen van kunnen genieten. Daarom wil hij op termijn een semipublieke invulling aan het park geven aan de hand van participatieprojecten. De ondernemer werkt hiervoor samen met landschapsarchitect Archi-Verde en Landmax (adviesbureau voor bos- en natuurgebied) die plannen uitwerkt, zodat de groene omgeving zo optimaal mogelijk benut wordt. Zo zouden er (sport)activiteiten of tentoonstellingen kunnen plaatsvinden, uiteraard met respect voor de rust in het park.

Bron: Bereal
Deel dit artikel:

Onze partners