Nieuw woonproject geeft vorm aan centrum Kalmthout

In het centrum van Kalmthout is Jos Dejongh Bouwonderneming eind maart gestart met de bouw van Dulcis I, een complex voorzien van commerciële ruimtes en tien appartementen. Het ontwerp is van de hand van mertens-architecten.

 

Dulcis I bevindt zich op de kruising van een van de centrale verkeersassen in Kalmthout, de Kapellensteenweg, en de toegang tot een rustig gelegen woonwijk, de Zoete Dreef. Deze vormgeving en ligging van het perceel plaatste de architecten voor een ontwerpuitdaging. Ze opteerden voor een hoekaccent ter hoogte van het kruispunt. Dit accent in combinatie met de inpandige terrassen en de variatie in de kleur en de positie van de raamvlakken creëert een dynamisch en sprekend gevelbeeld in het centrum van Kalmthout. 


Handelsruimtes en appartementen

De plint op de begane grond van het gebouw voorziet in commerciële ontwikkeling. Hier nemen twee handelsruimtes en Belfius Bank hun intrek. De verdiepingen huisvesten tien appartementen met een oppervlakte tussen 54 en 143 m². Het volledige bouwvolume is onderkelderd. Hier zijn twintig autostaanplaatsen, een fietsenberging en individuele bergingen voor de bewoners van de appartementen ingericht.


Groendak

De bouwdiepte van de handelsruimtes bedraagt 30 m, deze van de bovenliggende appartementen 13 m. Het plat dak wordt, afgezien van de terrassen, volledig ingericht als groendak. Dit zorgt ervoor dat de oververhitting in de handelsruimtes beperkt blijft en de bewoners van de appartementen een ‘groene woonomgeving’ krijgen. 

Voor het bouwproject werd een EPB-verslaggever aangesteld. Energicon voorziet de energetische berekening van het bouwvolume en ziet erop toe dat het volledig project voldoet aan de huidige normen voor duurzaam bouwen. Vanuit deze analyse zijn er zonnepanelen geplaatst.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners