Hoeve in Schaffen schakelt over op 'stealth'-modus

Onopvallend opvallend, zo zou je de vernieuwde hoeve in Schaffen bij Diest kunnen noemen. Dat is te danken aan BXL-architecten, maar ook aan de zwarte fotovoltaïsche leien, waarmee de gevel bekleed is.
Onopvallend opvallend, zo zou je de vernieuwde hoeve in Schaffen bij Diest kunnen noemen. Je kan je haast niet meer voorstellen dat het zwarte gebouwtje ooit in rode baksteen opgetrokken is. BXL-architecten uit Sterrebeek bouwde het gebouw om tot een moderne en vooral ecologische gezinswoning.

Voorgevel van de 'stealth'-hoeve in Schaffen (foto: Marcel Vancoile)

Door strakke gevelafwerking integreert de hoeve zich volledig in de prachtige omgeving (foto: Marcel Vancoile)

De hoeve staat op een zwevend dek. Aan de zuidkant bevindt zich een terras dat door een met vezelcementplaten beklede carport van de straatkant afgeschermd wordt. De gevels zijn bekleed met zwarte Borondaleien van het bedrijf Eternit. De leien zijn fotovoltaïsch en door de sterke afwerkingslaag kunnen water en vuil gemakkelijk afglijden. Volgens de architect transformeren de donkere leien de hoeve tot ‘een schaduw van zichzelf’. Dat lijkt een bescheiden doelstelling voor een architect, maar het was wegens stedenbouwkundige redenen noodzakelijk dat de hoeve beter bij het landschap paste. Je kan namelijk niet zomaar in zo'n mooie omgeving wonen. Maar opdat de bewoners beter van dat landschap kunnen genieten, heeft men de woning aan de binnenkant onder 9 graden gedraaid.

Via PV-cellen, warmtepomp en goede isolatie haalt de woning met gemak de nieuwe ecologische norm (foto: Marcel Vancoile)

Het terras aan de zuidkant wordt afgeschermd door de carport (foto: Marcel Vancoile)


    

Het interieur is onder 9 graden gedraaid (foto: Marcel Vancoile)

Deel dit artikel:

Onze partners