Hoogste gebouw van Kortrijk stelt hoge eisen aan technieken

De bouw van de K-Tower in Kortrijk, een realisatie van Koramic Real Estate, zit in de afwerkingsfase. Met 66 meter wordt de woontoren aan de Leie het nieuwe hoogste gebouw van de stad. Daarom werd extra aandacht besteed aan de preventie van brand en ontploffing, de efficiënte afvoer van afvalwater en een vlot gebruik van de liften.

De K-Tower is een toonaangevend voorbeeld van ‘verticaal wonen’, naar een ontwerp van Samyn & Partners. De 65 appartementen zijn verdeeld over twintig bouwlagen. Een verticale vaste kern centraal in het gebouw huisvest de liften, de trap en alle stijgkokers. Rond die kern heeft men per verdieping de keuze uit twee, drie of vier flats van verschillende groottes. Zo kon bouwheer Van Roey flexibel inspelen op de vraag van de toekomstige bewoners. Op de hoogste verdieping wordt een exclusieve penthouse voor-zien, in combinatie met riante dakterrassen. Ook de andere appartementen beschikken over één of twee terrassen die het gebouw een aparte architecturale uitstraling geven en zorgen voor ongeziene vergezichten.

 

Rook- en warmteafvoer

Omdat het gebouw hoger is dan vijftig meter zijn extra maatregelen rond de preventie van brand en ontploffing noodzakelijk. Zo worden de traphallen en gangen in noodsituaties in overdruk gezet en is naast de ondergrondse garage ook iedere gang per verdieping voorzien van een rook- en warmteafvoer die de rook gecontroleerd wegleidt. Dit geeft bewoners en bezoekers meer tijd om het gebouw op een veilige manier te verlaten.

 

Waterafvoer

De grote hoogte van het gebouw stelt ook bijkomende eisen aan de afvoer van afvalwater. In de afvoerkolommen werden speciale stukken voorzien die de val van het afvoerwater breken. Als de drukken in het systeem te hoog oplopen, zouden toestellen anders immers hinder kunnen ondervinden van de gecreëerde onderdruk. De ingrepen zorgen bovendien ook voor een vermindering van de geluidshinder.

 

Intelligent liftsysteem

De K-Tower telt twee liften, links en rechts in de kern van het gebouw. Wanneer een bezoeker beneden aanbelt bij een specifiek appartement, bepaalt een intelligent sturingssysteem van Kone op basis van de positie van de liften op dat moment welke lift de bezoeker het snelst op zijn bestemming zal brengen. Pijlen in de hall duiden aan welke richting hij uit moet. Ook dit draagt bij aan het woon- en gebruikscomfort waaraan de bouwheer de grootste aandacht heeft besteed.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners

GAimage