Hoogwaardige akoestiek voor nieuw cultureel centrum Zaventem

In 2017, het 900ste levensjaar van de gemeente Zaventem, werd een nieuw cultureel centrum in gebruik genomen. Met dit ambitieuze project, in opdracht van Belfius Real Estate samen met gemeente Zaventem, wil het gemeentebestuur dat iedereen zich welkom zou voelen in een open en kwalitatief gebouw. Voor de grote concertzaal hebben Ebcta architecten, samen met Archiles architecten, door de plaatselijke beperkingen (maximaal 8m bouwhoogte) en de uitdagende akoestische eisen een deels ondergrondse zaal ontworpen, volgens het ‘box in the box’-principe, en in de vorm van een schelp. 

Zo helpt de ruwbouwvorm reeds van in de ontwerpfase mee om de geborgenheid en de akoestische beleving van de toeschouwer te optimaliseren.

Door te kiezen voor wandpanelen van Print Acoustics type Db voor breedbandige absorptie in combinatie met laagfrequente absorptiepanelen van type PS, is hier een hoogwaardige kwaliteitsbeleving mogelijk voor alle toeschouwers, ongeacht hun zitplaats. 

 

Edelfineer Notelaar

Alles is afgewerkt met een toplaag in edelfineer Notelaar, met een matte transparante vernisafwerking. De vlotte samenwerking tussen bouwheer, architecten, bouwfirma, studiebureau, plaatser en toeleveranciers zorgde voor een uniform geheel van afwerking in Notelaar fineer (akoestische en niet akoestische ruimtes) en een streling voor oog en oor.

Deze realisatie  in een hoogwaardige concertzaal is een mooie aanvulling van spraakmakende toepassingen van Print Acoustics in diverse publieke en private gebouwen: administratieve centra (AC Leiespiegel),  congrescentra (Micx Mons),  woonzorgcentra of andere zorgcentra (AZ Zeno Knokke), auditioria (Deloitte HQ Auditiorium Zaventem), sportcentra (Topsporthal Vlaanderen Gent), scholen (Vesalius HoGent),…

 

Print Acoustics

Print Acoustics, een divisie van Triplaco, is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en levering van akoestisch dempende panelen, deuren en losse elementen. Print Acoustics streeft ernaar de meest efficiënte, stabiele en decoratieve akoestisch dempende oplossingen op basis van het Helmholtz-principe te ontwikkelen en te produceren voor de reductie van de nagalm, veroorzaakt door de menselijke stem. 

De akoestisch dempende oplossingen bestaan uit een kern in MDF met een toplaag in Print HPL van Abet Laminati, fineer, lak, geweven vinyl of digitale bedrukking, en een akoestisch dempende glasvlies op de rugzijde of in het midden.

Bron: Triplaco
Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners