Horizontaal lijnenspel komt tot zijn recht in natuurlijke omgeving

© Joseph Bricks

In het monumentale Annahaeghe in het Nederlandse Venray verrijst een prachtige villa, waarbij de langformaat gevelstenen van Joseph Bricks de gevel een unieke stempel mogen geven. 

In de omgeving is een enorme variatie aan flora en fauna en bijzondere ecologische elementen met grote historische waarde te vinden. Naast karakteristiek en monumentaal groen wordt de omgeving gesierd door een groot aantal statige, kenmerkende gebouwen uit diverse perioden vanaf de jaren 30 tot eind vorige eeuw.

Ruim honderd jaar later wordt het park gerenoveerd. Daarbij komt er plek voor een aantal nieuwe woningen. Joseph Bricks-klant Ronald Swinkels van Swkls Architects in Eindhoven leverde dit imposante project af voor de nieuwe woningeigenaar. Swkls Architects staat sinds 2010 bekend om hedendaagse architectuur met een bijzondere ontwerp handtekening, die zich kenmerkt door een minimalistische architectonische vormtaal. Deze vormtaal wordt gedreven door de zoektocht naar rust en de essentie, zonder over te gaan naar een klinische beeldtaal.

Bij dit ontwerp was het zeer belangrijk om de bijzondere basis van het Annapark niet uit het oog te verliezen. Voor iedere nieuwe woning in Annahaeghe geldt dat het behoud van het unieke karakter van het park voorop staat. De wens van de woningeigenaar: een modern huis voor een groot gezin, geheel onderkelderd met twee lagen erboven en plat afgedekt. 

Kortom: een zoektocht tussen contrasten van hedendaagse architectuur en de unieke identiteit van het park.

SCULPTURAAL, MAAR TOCH IN SUBTIELE HARMONIE MET DE OMGEVING

Ten opzichte van de omgeving, waar de oudere huizen zijn voorzien van een voorgevel met gebogen metselwerk, is dit huis recht en horizontaal. Het design heeft een sculpturaal karakter gekregen. Toch is de link met de natuurrijke omgeving en de unieke historie goed gelegd door te kiezen voor een tektonische gevel.

Ronald Swinkels licht toe: "In deze natuurrijke omgeving komt een horizontaal lijnenspel helemaal tot zijn recht. De Franklin heeft een prettige textuur en beperkte kleurnuances. De klei is bijna te zien. Dit geeft de steen een ambachtelijk en aards karakter, waardoor de gevel naadloos aansluit op het landschap. De langformaat gevelsteen geeft de gevel samen met de voegwijze een bijzondere gelaagdheid. Door terugliggend te voegen worden de horizontale lijnen nog beter benadrukt. De stootvoeg is eruit gelaten. Daar moet de steen wel recht genoeg voor zijn. Dit is het geval bij Joseph Bricks. Bovendien is er een mooi contrast met de aluminium deuren en kozijnen." 

"De historische woningen in de omgeving hebben vaak fijnere stenen en zijn iets minder dik gevoegd. Een strak gestucte gevel, of bijvoorbeeld een strengpers gevelsteen, zou hier niet passen. De ambachtelijke langformaat gevelsteen ligt hier veel beter in lijn en vooral in combinatie met de gekozen voegwijze."

"Samen met de opdrachtgever ben ik naar een steenhandelaar gegaan om een steen uit te kiezen die past bij het ontwerp. De keuze voor deze steen was snel gemaakt. We waren direct overtuigd; deze steen is een klasse apart. De steen is gekozen uit esthetisch oogpunt. Echter, het feit dat de steen ecologisch is geproduceerd is een fijne bijkomstigheid", besluit Swinkels.

Deel dit artikel:
Onze partners