Hotel Jakarta: groene oase in het centrum van Amsterdam

Op Java-eiland, een woonwijk op een schiereiland in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam, is hotel Jakarta de nieuwste groene hotspot. Het energieneutrale hotel is een tonvoorbeeld van duurzaamheid, werd eind juni feestelijk geopend en biedt ruimte aan 200 luxekamers met Indonesische invloeden. Het Amsterdamse architecten- en urban desgin-bureau SeARCH (Stedenbouw en ARCHitectuur) is de hand achter het ontwerp.

Met de prominente plek aan de IJ-rivier indachtig wilde het Amsterdamse bestuur een uniek architecturaal project op poten zetten met speciale aandacht voor buurtbeleving en duurzaamheid. Het resultaat is een energieneutraal luxehotel met een BREEAM Excellent-certificaat.


Prefab hotelkamers

Uniek voor Nederland is de 30 meter hoge dragende houtconstructie. Alle balken, kolommen, plafonds en kozijnen zijn gemaakt van natuurlijk, FSC- of PEFC-gecertificeerd hout. Van de 200 luxekamers werden er maar liefst 176 – van telkens 30m² - in hout geprefabriceerd en het duurde amper drie weken om al die kamers een plaats te geven. SeARCH vertaalde structurele en architecturale richtlijnen in een slim design waarin dunne, hoogwaardige prefab betonvloeren worden gecombineerd met dwarsgelamineerde houten constructiewanden en -plafonds. Elke kamer werd op een standaard truck gemonteerd en werd volledig op locatie geleverd met een passieve gevel, een balkon en een complete badkamer, inclusief alle benodigde technische installaties en interieurafwerkingen.


Subtropische binnentuin

Zowel de zuid- als de oostgevel van het hotel is bedekt met BIPV-zonnepanelen (Building Integrated Photovoltaics). Goed voor 350 panelen die een totale oppervlakte van 700m² bestrijken en mooi opgaan in het design. Het glazen dak, dat het atrium bedekt, bevat ook BIPV-cellen die gelijktijdig energie verzamelen en functioneren als zonwering voor de subtropische binnentuin. Die subtropische tuin is het centrum van het hotel en werkt zowel in de zomer als de winter als een temperatuurregelaar waardoor airconditioning overbodig is. Aan elke zijde van het gebouw hebben kamers een eigen overdekte buitenruimte die functioneert als structurele zonwering. Het enkel gelaagde glazen gordijn van deze balkons dempt het geluid en beschermt tegen de harde wind.


Link met Azië

De oost- en noordgevels van hotel Jakarta zijn bekleed met geanodiseerde aluminium panelen, elk met hun eigen unieke perforatiepatroon om zo oude schepen uit de Gouden Eeuw van Amsterdam te illustreren en de historische maritieme verbinding met Azië te symboliseren. Het hotel is gebouwd op de kade waar tot het midden van de 20e eeuw immigranten zouden aankomen na een lange reis vanuit Indonesië. Voor veel gezinnen was het puntje van Java-eiland hun eerste of laatste uitzicht op Amsterdam. Het 4-sterrenhotel herbergt een dynamische openbare ruimte met verschillende bars, restaurants, koffiecorners, een wellnesscentrum en culturele activiteiten. De meeste van de 200 luxekamers hebben een balkon, met een panoramisch uitzicht over de IJ-rivier en de stad.


Duurzame bedrijfskleding

Om het duurzame karakter van hotel Jakarta extra te benadrukken, dragen de medewerkers bedrijfskleding die gemaakt is van restpartijen van stoffen. De fietsen, die je als gast mag gebruiken, zijn dan weer gerecycleerde grachtenfietsen, opgevist van de bodem van de Amsterdamse grachten en vervolgens opgekalefaterd.

Meer info

Bron: SeARCH

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage