Houten plafonds van Hunter Douglas in NAC Houthalen

Het Nieuw Administratief Centrum in Houthalen getuigt van een opvallend stukje architectuur in de Limburgse regionen. Een geslaagd project voor zowel ontwerpers, uitvoerders als gebruikers. De Nederlandse groep Hunter Douglas, wereldleider in raambekledingen en zonwering en fabrikant van plafondsystemen, plaatste de golvende houten plafonds.
Het Nieuw Administratief Centrum in Houthalen getuigt van een opvallend stukje architectuur in de Limburgse regionen.  Een geslaagd project voor zowel ontwerpers, uitvoerders als gebruikers.  De Nederlandse groep Hunter Douglas, wereldleider in raambekledingen en zonwering en fabrikant van plafondsystemen, plaatste de golvende houten plafonds.
Duurzaam en brandveilig in het NAC

In het Nieuw Administratief Centrulm in Houthalen leverde Hunter Douglas houten plafond- en wandbekleding: 594 m² Amerikaanse rode eik voor de binnentoepassing en 110m² voor de buitentoepassing.  Daarnaast leverde Hunter Douglas ook 450 m² metalen open plafonds, van het type V100 in aluminium uitvoering voor zowel interieur als exterieur.

Omwille van het duurzame karakter van het het ontwerp werd er geopteerd voor houten roosters in FSC Amerikaans Rood Eiken. Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die zich wereldwijd inzet voor verantwoord bosbeheer. Bij verantwoord bosbeheer wordt er op evenwichtige wijze rekening gehouden met de sociale, ecologische en economische aspecten, eigen aan bosbeheer. FSC zorgt voor transparantie in deze materie en wordt daarom door alle grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties gesteund. FSC levert gecertificeerd hout, indien dit in de gewenste houtsoort beschikbaar is. Bovendien getuigen deze materialen van uitstekende akoestiek. Hunter Douglas voldeed als enige leverancier van houten plafonds aan de strenge voorwaarden die het FSC oplegt.

Naast duurzaamheid is brandveiligheid een belangrijk element in elke houten plafond -of wandtoepassing. De grillpanelen voor het NAC Houthalen werden brandvertragend behandeld. Dit gebeurde door middel van een vacuüm drukmethode, waarbij een speciaal brandvertragend middel in het hout geïmpregneerd werd. Hiermee voldoet het product aan de Europese norm (SBI test) B-S2-d0 en is het daarmee gecertificeerd met de hoogst mogelijke klasse voor hout.
Multi-toepasbaar gamma

Binnen het Hunter Douglas Plafond-gamma biedt de fabrikant 3 grote groepen aan: Metaal / Hout / Textiel. Elke plafondproductlijn heeft haar specifieke eigenschappen en oplossingen. De systemen bieden een ruime ontwerpvrijheid voor binnen- en buitentoepassingen. Concave, convexe en gegolfde vlakken kunnen gecreëerd worden, dankzij de speciaal ontwikkelde onderconstructie.

Het plafondsysteem voor massief hout bestaat zowel met een open als met een gesloten voeg. In beide gevallen is het mogelijk om met uitneembare stukken te werken. Onderhoud of herstelling van technische apparatuur boven het plafond wordt daardoor zeer eenvoudig. Dankzij de afneembare klemmen zijn de plafondpanelen eenvoudig te verwijderen of te vervangen.

De roosterstructuur is opgebouwd uit latten van massief hout die aan elkaar worden vastgemaakt met houten of flexibele hangers. Aan de achterkant van de latten zijn er groeven waarin deze hangers worden vastgeklemd. Via de hangers sluiten de panelen naadloos op elkaar aan, waardoor er een gelijkmatige en rechte structuur ontstaat. De panelen worden dan met een klem opgehangen aan een zwartmetalen substructuur. Net als in de lineaire structuur zijn ook de panelen in het rastersysteem steeds demonteerbaar.


Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners