Houthandel Paulussen wint Red Dot Award met innovatief brandwerend concept Forestlines®

Paulussen Hardhouthandel uit Retie, Antwerpen is bekroond met twee Red Dot Awards, een internationale prijs voor design die sinds 1955 jaarlijks uitgereikt wordt. Het bedrijf ontwikkelde namelijk het brandwerende concept Forestlines als innovatief antwoord op de nieuwe brandvoorschriften in de bouw.

Waar hout is, is brand

De bouwsector trekt vandaag de dag de groene kaart en is continu op zoek naar nieuwe, veiligere technieken en materialen om anders te bouwen. Hout is een duurzame grondstof die zijn weg naar bouwprojecten blijft vinden, als basismateriaal of voor afwerking en design. Tegelijk is het bijzonder kostbaar omwille van schaarste en kwetsbaar omdat de brandreactie als problematisch bestempeld wordt. “Je kan hout op enkele manieren impregneren om het tegen te gaan, maar dat heeft telkens nadelen. Brandvertragende behandelingen bieden geen sluitend antwoord op de brandreactieklasse”, zegt Steven Paulussen, zaakvoerder van de gelijknamige houthandel. “Bij het impregneren zijn er klassieke problemen als uitlogen en de negatieve impact op mens en milieu.” 

 

Innovatief en brandwerend

Daarom ontwikkelde Houthandel Paulussen twee jaar geleden het innovatieve profiel Forestlines®. Het is vernieuwend omdat er een intelligent aluminium extrusieprofiel aan een houten profiel gekoppeld wordt om de brandklasse van het onbehandelde hout te optimaliseren. De zaakvoerder somt een aantal troeven op: “De aluminium strook verkleint de brandbare oppervlakte per vierkante meter, er wordt minder warmte ontwikkeld en er is overdracht tussen het uitstekend isolerende hout en supergeleider aluminium, dat de warmte opneemt, verspreidt en zelfs voor koeling zorgt.” De ontwikkelaars voegden nog een aantal troeven toe. De ‘lippen’ van het aluminium extrusieprofiel onttrekken warmte uit het hout, terwijl de achterconstructie afgedekt wordt en brandveiliger is. “Zo kan je Forestlines® als de brandvrije stroken in een slim aangelegd bos beschouwen”, luidt het.  

 

Forestlines® voorziet hout voor een ecologische gevelbekleding 

Vanaf juli 2022 komen er nieuwe brandeisen in de Belgische wetgeving, waardoor Forestlines® volgens de jury zich tot ideale oplossing voor bouwprojecten ontpopt. Het systeem koppelt namelijk technologie aan ecologie. De doorlopende aluminium strook optimaliseert de montage, met hout als ecologische grondstof waarvan elke stukje in principe hergebruikt kan worden. Dankzij de nieuwe technologie kunnen ook houtsoorten gebruikt worden die oorspronkelijk minder geschikt waren voor gevelbekleding. Zo fixeert het aluminium profiel minder stabiele houtvarianten. “We geven hout de plek die het verdient en niet enkel als gevelbekleding. Denk aan daken, waarbij Forestlines® de onderstructuur en dakdichting grotendeels afdekt tegen hemelwater en UV-licht. Het aluminium is trouwens afgewerkt met een coating conform Qualicoat Seaside en dus bestand tegen stevige omstandigheden”, vult de zaakvoerder aan. 

 

Brandveiligheidtest doorstaan
 
Het Forestlines® werd bij Peutz in Mook (NL), een onafhankelijk brandtestlaboratorium, meermaals getest. Heel wat specialisten zoals FIRESA BV hadden een hand in de ontwikkeling door hun expertise te delen met Paulussen Houthandel BV. Ondertussen haalde Forestlines®  het label ‘brandklasse B’ zonder enige brandvertragende behandeling. Het vond zijn weg naar allerlei projecten in de niet-residentiële sector als de woningbouw. De innovatie valt nu ook in de prijzen tijdens internationale designwedstrijden. Het is zelfs twee keer raak want houthandel Paulussen sleept zowel de Red Dot Award voor ‘Best Innovative Product’ als ‘The Best of the Best’ in de categorie ‘Materials and Surfaces’ in de wacht. “We zijn als relatief kleine speler bijzonder trots op die internationale erkenning omdat het één van de allergrootste innovatie- en designprijzen is waarbij de ereplaatsen meestal naar grote multinationals gaan”, glundert Steven Paulussen.

Bron: Houthandel Paulussen

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage