Hybride isolatie: oplossing om warmteverliezen veroorzaakt door straling te voorkomen

Hebben we een te eenzijdige visie op de werking van isolatiematerialen? Volgens Willem Audoor van Energentis wel. Volgens hem wordt er enkel gefocust op warmteverliezen door convectie en niet op warmteverliezen door straling. Op de beurs Passive House in Brussel maakte hij voor de camera van Architectura een pleidooi voor zogenaamde hybride isolatie.

Hebben we een te eenzijdige visie op de werking van isolatiematerialen? Volgens Willem Audoor van Energentis wel. Volgens hem wordt er enkel gefocust op warmteverliezen door convectie en niet op warmteverliezen door straling. Op de beurs Passive House in Brussel maakte hij voor de camera van Architectura een pleidooi voor zogenaamde hybride isolatie.



Willem Audoor vertegenwoordigde op Passive House de firma Energentis die in ons land Airflex verdeelt, een  aluminiumscherm dat warmteverliezen door straling moet tegengaan. Je kan het  volgens Willem Audoor perfect vergelijken met het aluminiumscherm dat we achter radiators plaatsen om de warmtestraling niet verloren te laten gaan. “Waarom dat principe ook niet toepassen voor de isolatie van een woning?
Dat is wat we doen met Airflex. Zo voegen we een dimensie toe aan de klassieke materialen.”

Passive House vormde voor Willem Audoor het ideale platform om dit principe van hybride isolatie op de Belgische markt te introduceren omdat het volgens hem een ideale aanvulling op traditionele isolatiematerialen is om de isolatiewaarde van een woning nog sterk op te drijven.

Voor de Belgische markt zijn Airflex en hybride isolatie nieuw, in Nederland bestaat het al wat langer. Volgens de Nederlandse fabrikant voorkomen de meeste isolatiematerialen enkel warmteoverdracht door geleiding (7%) en convectie (28%). Met gecertificeerde reflectiefolies kan men óók de warmteoverdracht door straling (infrarood 65%) tegengaan. Het isoleren van álle vormen van warmteoverdracht wordt hybride isolatie genoemd. Het feit dat de folies gecertificeerd zijn, vindt de firma ook uitermate belangrijk. Probleem bij dit soort isolatie immers is dat er vaak geschermd wordt met waardes die in de praktijk niet haalbaar zijn.  Vandaar dat zij officiële instanties ingeschakeld hebben om de waardes te berekenen.

    

 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage