Icynene: thermisch en akoestisch isolatieschuim voor moeilijke ondergrond

Van over de Atlantische Oceaan komt een nieuw in situ gespoten isolatieschuim overgewaaid: Icynene. Volgens de fabrikant is het een uitstekende thermische en akoestische isolator, die zich aanpast aan de vorm van de ondergrond en zo een continue en luchtdichte isolatielaag realiseert.
Van over de Atlantische Oceaan komt een nieuw in situ gespoten isolatieschuim overgewaaid: Icynene. Volgens de fabrikant is het een uitstekende thermische en akoestische isolator, die zich aanpast aan de vorm van de ondergrond en zo een continue en luchtdichte isolatielaag realiseert.

Canadees van oorsprong


Icynene is een van oorsprong Canadees bedrijf dat werd opgericht in 1986. In een land waar de temperatuurverschillen kunnen schommelen tussen -40° et + 35°, was het noodzakelijk om een isolatiemiddel te ontwikkelen dat bestand is tegen deze extreme temperaturen en ook het energieverbruik kan verlagen. Het resultaat is Icynene, een isolatieschuim dat tegelijk zorgt voor thermische en akoestische isolatie en voor luchtdichting.Vandaag is het product marktleider in de VS, maar bij ons is het een nieuwigheid. “In het zuiden van het land is het systeem al een viertal jaar in gebruik maar wij zijn er pas begin dit jaar serieus mee van start gegaan,” vertelt Peter Denon van Vandendriessche Marc bvba, die de Vlaamse markt gaat doen kennismaken met Icynene. “Wij fungeren als klanten- en technische dienst voor gans Vlaanderen, ook voor de professionele plaatsers, en leveren de producten vanuit onze vestiging in Overijse.”

Moeilijk bereikbare plaatsen

Icynene wordt geleverd als een vloeibaar product. Het bestaat uit twee componenten, die samen op het oppervlak gespoten worden bij een temperatuur van 60°C. Onder invloed van deze temperatuur reageren ze met elkaar en vormen een crèmekleurig soepel schuim. Eenmaal geëxpandeerd, bestaat dit schuim uit 99% lucht en 1% materie en heeft een veerkrachtige en opencellige structuur. Het bereikt een lambda-waarde van 0,038 W/mK.Door de snelle expansie en de soepele, lichte textuur van het schuim, kan het ook moeilijk te bereiken plaatsen opvullen. Bovendien kan het toegepast worden op eender welke ondergrond. Dit maakt Icynene zeer geschikt voor renovatie of voor complexe draagvlakken. Het zorgt voor een continue en luchtdichte isolatielaag op plaatsen waar dit met isolatiematten of -platen moeilijk te realiseren is.

Icynene is volledig inert en niet giftig en wordt dan ook gekwalificeerd als ecologisch. Het overtollige schuim is trouwens recycleerbaar. Icynene bevat verder ook geen vluchtige organische stoffen (VOS) of aldehyden. Bij brand vergaat het schuim langzaam zonder te druppelen en zonder toxische gassen en dooft uiteindelijk vanzelf uit. Het voldoet daarmee aan de Euroklasse-brandnormen F en B.


Deel dit artikel:
Onze partners