In de medische wereld is hygiëne van het grootste belang

Het nieuwe ziekenhuis Clinique du MontLégia, gevestigd in Luik, brengt de activiteiten en het personeel van de drie ziekenhuizen en klinieken van de groep CHC (Centre Hospitalier Chrétien) samen. Deze instelling telt meer dan 800 bedden en werd ontworpen door Assar Architecten in samenwerking met Artau Architecturen. De studie van speciale technieken werd uitgevoerd door het adviesbureau Tractebel Engineering, terwijl de bedrijven Cegelec en Danneels de sanitaire installatie verzekerden. Op advies van ziekenhuisarchitect Alwin Fable vertrouwden de opdrachtgever, het ontwerpbureau en de installateurs op Delabie voor de kranen, de roestvrijstalen sanitaire toestellen en de grepen en steunen.

De kliniek MontLégia is het boegbeeld van een terrein waar vandaag al een rusthuis is gevestigd en dat op termijn een economische activiteitszone zal bevatten. Op de planning staan onder andere gebouwen (kantoren, laboratoria en cleanrooms voor biotech bedrijven), de administratieve zetel van het CHC, een ecowijk en nog verschillende projecten. De kliniek is gebouwd op een site waar in het verleden het bedrijf Patience & Beaujonc een kolenmijn exploiteerde. De site, die in 1929 werd gesloten, was braak blijven liggen totdat de directie van het CHC besloot haar drie Luikse ziekenhuizen, Saint-Joseph, Espérance en Saint-Vincent, samen te voegen.

"Het bouwen van een nieuw ziekenhuis bood de beste garanties voor de patiënt op het gebied van toegankelijkheid en comfort, maar ook voor de zorgverleners", aldus de directie van het CHC. Het doel was ook om de belangrijkste strategische lijnen voor de komende 30 tot 40 jaar uit te stippelen, met name door gebruik te maken van de synergieën tussen de verschillende medische diensten. "En de cirkel is rond, want Espérance en Saint-Joseph werden ooit gebruikt als ziekenboeg voor de Luikse mijnwerkers!

 

Bundelen van talenten

Om een dergelijk project te doen slagen, moesten talenten binnen het projectteam gebundeld worden. Bij MontLégia bestond dit team uit een architect (die zorgt voor de esthetiek en de architecturale samenhang), ziekenhuisontwerpers (die hun kennis ter zake aanbrengen), technische architecten (die hun specifieke expertise voor de gevels, de afwerking... inbrengen.) en "floorteams" (die de voortgang van het project dagelijks volgen).

Pierre-Maurice Wéry, geassocieerd architect bij Assar Architects: "De methodiek van Assar is om elk project in teamverband aan te pakken. Een veelvoud aan inzichten die het afgewerkte gebouw visueel laten overeenstemmen met de initiële schets, en conceptueel met het door de klant goedgekeurde project. Ons werk is écht succesvol als het onzichtbaar is voor degenen die door het gebouw lopen. De uitdaging is dat de complexiteit beheerst wordt, dat het geheel natuurlijk lijkt en dat de gebruikte middelen niet gezien worden."

 

Hygiëne, een essentieel element

Voor Alwin Fable, de ziekenhuisarchitect verantwoordelijk voor het project, is hygiëne cruciaal in een ziekenhuis. "Als ziekenhuisontwerpers hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid als het gaat om hygiëne. De eerste uitdaging is aan het medische aspect te beantwoorden. Daarnaast is er het comfort van de patiënt, de naleving van een groot aantal normen en de hygiëne. Onze bijdrage is om dit alles te combineren, om een plek te creëren die prettig is om te verblijven voor de patiënt - en zo min mogelijk traumatisch - en die comfort biedt voor het personeel."

 

Alle oplossingen onder één merk

Fable, ziekenhuisarchitect bij Assar Architects, legt uit: "Toen we met Tractebel aan de speciale technieken werkten, probeerden we, met zowel de klant als het eenvoud van het onderhoud in het achterhoofd, een totaaloplossing te bieden doorheen het hele project. We kozen al snel voor Delabie omdat ze alle oplossingen bieden die we zochten. We kregen een esthetisch antwoord voor de verschillende patiëntenruimtes – individuele en gemeenschappelijke kamers - en een medisch antwoord voor alle technische ruimtes. Net als de opdrachtgever, vind ik het als ziekenhuisarchitect heel belangrijk dat de kranen zijn aangepast aan hun functie. Delabie staat bekend om de kwaliteit van de kranen. De lichamen met gladde binnenkant, kenmerkend voor het merk, helpen actief bacteriën te bestrijden."

Thomas Bottemanne, Business Development Manager bij Delabie, bevestigt: "Hygiëne is een belangrijk aspect in de ziekenhuisomgeving. Met onze verschillende producten kunnen we voldoen aan de initiële eisen van de klant: kranen bieden die helpen in de strijd tegen bacteriegroei, zowel in het netwerk alsook in de kraan zelf."

 

Enige ervaring

Delabie biedt reeds jaren oplossingen voor ziekenhuizen en zorginstellingen. Een deel van de website is dan ook gewijd aan kranen en sanitaire toebehoren voor dit specifieke vakgebied. In België zijn Delabie's kranen en producten onder andere te vinden in het CHIREC-Delta Ziekenhuis (Oudergem), het CHWAPI (Doornik), in de uitbreidingen van het CHR in Namen en in het toekomstige nieuwe Jules Bordet Ziekenhuis (Brussel).

In MontLégia heeft Delabie, naast beugels, opklapbare grepen en douchemengkranen, voornamelijk grote hoeveelheden van drie soorten kranen geleverd, met een garantie van 10 jaar. Dit zijn: BIOSAFE-wastafelmengkranen voor de kamers, TEMPOSOFT zelfsluitende kranen voor het publiek sanitair en TEMPOMATIC 4 MIX en BINOPTIC MIX elektronische mengkranen om de roestvrijstalen medische scrubs uit te rusten die zich tussen de operatiekamers bevinden.

Fable legt deze keuze uit: "Wij gaven de voorkeur aan kranen met drukknop in openbare sanitaire ruimtes om batterij- of infraroodmanagement te vermijden. Op medisch-technisch gebied hebben we binnen het hygiëneprotocol daarentegen gekozen voor infraroodsystemen."

 

In de kamers

BIOSAFE-wastafelmengkranen, die een lichaam hebben met gladde binnenkant, worden gekenmerkt door de afwezigheid van een uitloop. Bottemanne: "De reden is heel simpel: de uitloop is het deel van de kraan waar het risico op bacteriegroei het grootst is. Aan het einde van een uitloop is er lucht en water, alles wat nodig is om bacteriën - vooral Pseudomonas Aeruginosa - te laten groeien. Nog een voordeel van dit model, in de strijd tegen ontwikkeling en verspreiding van bacteriën, is dat de toevoeren van warm en koud water via de flexibels in het lichaam van de kraan tot het mechanisme rijken. Hierdoor wordt, wanneer de kraan gesloten is, het watervolume in de kraan tot het strikte minimum beperkt. Zowel de architecten, de opdrachtgever als het ontwerpbureau zijn overtuigd."

 

Voor het verzorgend personeel

De roestvrijstalen medische scrubs in werkruimtes - bijvoorbeeld naast de operatiekamers - zijn uitgerust met BINOPTIC MIX elektronische mengkranen, een andere parel in het Delabie assortiment. "We hebben voor deze elektronische kraan gekozen omdat de detectie zich aan het uiteinde van de uitloop bevindt en niet op de muur", zegt Fable.

Bovendien biedt dit model naast de 90% waterbesparing nog een ander waardevol voordeel, zoals Bottemanne uitlegt: "De kranen hebben een gladde binnenkant en een in eigen beheer ontwikkeld elektroventiel. Dit magneetventiel vernieuwt alle water in de kraan bij elk gebruik. Andere fabrikanten op de markt gebruiken elektroventielen met membraan, wat een groot nadeel heeft: er blijft altijd een hoeveelheid water stagneren dat nooit wordt vernieuwd. Daardoor kunnen bacteriën, zoals legionella en Pseudomonas, zich ontwikkelen".

Twee studies - één van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en de andere van de Jules Verne Universiteit in Amiens - hebben recentelijk aangetoond dat, indien hij niet met het juiste materiaal is uitgerust, een elektronische kraan meer bevorderlijk is voor bacteriegroei dan een normale kraan. "De reden om te kiezen voor elektronische kranen is niet alleen om water te besparen, maar ook en vooral om de hygiëne te verbeteren", zegt Bottemanne. De bij MontLégia geïnstalleerde modellen zijn eveneens uitgerust met een periodieke spoeling: als de kraan gedurende 24 uur niet wordt gebruikt, treedt een automatische spoeling van een minuut in werking. Zo wordt stilstaand water in het leidingwerk, en dus ook bacteriegroei voorkomen.

 

Een vruchtbare samenwerking

Opdrachtgever, architecten en installateurs zijn tevreden over de samenwerking met Delabie.

"Het is inderdaad onze taak om een product technisch goed uit te leggen", geeft Bottemanne toe, en concludeert: "In een ziekenhuis van deze omvang kan de keuze van een kraan slechts een klein detail lijken. De kraan kan echter een reden tot bezorgdheid worden wanneer er sprake is van bacteriegroei en overdracht van ziektekiemen. Het is daarom toch de moeite waard om er bijzondere aandacht aan te besteden”.

Volgens Wéry "is Delabie een van die bedrijven met een sterke aanwezigheid op de markt, waarvan de vertegenwoordigers niet alleen verkoopwerk doen, maar ook het voorgestelde product technisch onder de knie hebben. Dit vermogen om te communiceren en begrepen te worden door andere professionals in het bouwproces is vandaag de dag cruciaal”.

Het compliment is des te waardevoller daar het afkomstig is van een architect wiens bureau gerenommeerde ziekenhuizen heeft ontworpen (CHIREC-Deltaziekenhuis, Maria Middelares in Gent) en momenteel verschillende andere ontwerpt (Assar heeft onlangs het project voor de toekomstige Sint-Pieterskliniek in Waver gewonnen).

Assar ontwikkelt zich internationaal (Luxemburg en Parijs sinds dit jaar). Hun knowhow hoeft niet meer te worden aangetoond en trekt steeds meer projectmanagers aan. Dit heeft ertoe geleid dat het Assar-kantoor zich internationaal heeft uitgebreid: door zijn ontwikkeling in Frankrijk voort te zetten met de oprichting van een agentschap in het hartje van Parijs.

Bron: Construire la Wallonie
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners