IN MEMORIAM. Gaetano Pesce, pionier van de Radical Design beweging (1939-2024)

Gaetano Pesce, de Italiaanse architect en ontwerper die bekend stond om zijn baanbrekende bijdragen aan de Radical Design beweging, is op 84-jarige leeftijd overleden. Met zijn ontwerpbenadering, die zich kenmerkte door een vervaging van de grenzen tussen kunst en design, verwierf Pesce een prominente plaats binnen de moderne designwereld.

Het werk van Gaetano Pesce werk onderscheidde zich door een afwijzing van het heersende rationalisme en functionalisme van het modernisme. Hij experimenteerde met materialen en productieprocessen om objecten te creëren met zowel esthetische als diepere, soms politieke of religieuze betekenissen.

 

Figuratieve expressie

Een van zijn meest iconische creaties is de UP5-stoel, die symbool staat voor de figuur van een gevangen vrouw. Pesce reflecteerde op dit stuk door te zeggen: "Het vertegenwoordigt voor mij een van mijn eerste pogingen tot figuratieve expressie. Het belangrijkste voor mij is de weergave van een vrouw zonder vrijheid, een toestand die, helaas, in veel delen van de wereld zeer zichtbaar is."

"Als ontwerper creëer ik originelen, geen gestandaardiseerde series. Als we dagelijks hetzelfde zien, sterven we geestelijk."
- Gaetano Pesce -

 

Innovatie tot het einde

Na zijn verhuizing naar New York in 1983, verschoof Pesce's aandacht van massaproductie naar het vervaardigen van unieke 'gestandaardiseerde series' met behulp van materialen zoals hars, wat resulteerde in gevarieerde en imperfecte werken. Zelfs in de laatste jaren van zijn leven bleef Pesce vernieuwen en zijn ontwerpfilosofie herzien. Hij merkte op: "Als ontwerper creëer ik originelen, geen gestandaardiseerde series. Dit is de nieuwe weg - het is voeding voor de geest. Als we dagelijks hetzelfde zien, sterven we geestelijk."

 

Rol van design

Het overlijden van Gaetano Pesce markeert het einde van een tijdperk in de wereld van design en architectuur. Zijn provocatieve en vernieuwende werk blijft een bron van inspiratie voor toekomstige generaties in het veld. Pesce's bijdragen aan het Radical Design en zijn visie op de rol van design in de samenleving zullen zijn nalatenschap blijven vormen.

Bron: Dezeen
Deel dit artikel:
Onze partners