Infrax Torhout, Politiekantoor Schoten en Sportcomplex Maldegem winnen 2020challenge

Op donderdag 19 november werden op de beurs Industrie- & Projectbouw de eerste winnaars van de 2020challenge bekendgemaakt. VK Engineering won de publieksprijs met het gebouw van Infrax in Torhout. Het politiekantoor van Schoten van Arcadis Belgium kreeg de persprijs en de prijs van de vakjury ging naar het sportcomplex van Maldegem, een project van Arcadis Belgium en Van Acker & Partners.

Op donderdag 19 november werden op de vakbeurs Industrie- & Projectbouw de eerste prijzen uitgereikt van de 2020challenge, de innovatiewedstrijd die op zoek ging naar de meest vernieuwende en duurzame projecten van advies- en ingenieursbureaus. Met 848 van de 2802 stemmen won Infrax Torhout van VK Engineering de publieksprijs. De vakjury bekroonde het sportcomplex van Maldegem van Arcadis Belgium en Van Acker & partners. De prijs van de persjury ging naar het politiekantoor van Schoten, ook van Arcadis Belgium.

De uitreiking vormde het orgelpunt van een innovatiewedstrijd die een half jaar geleden werd  gelanceerd. De wedstrijd was een initiatief van beursorganisator easyFairs, de ingenieursverenigingen KVIVORI en FABI en Redactiebureau Palindroom.
Alle Belgische advies- en ingenieursbureaus kregen de kans om een of meer projecten in te dienen waarin zij op vernieuwende wijze oplossingen bedacht hadden om de CO²-uitstoot en het energieverbruik te verminderen. Dat leverde 16 hoogkwalitatieve projecten op waaruit de vakjury een shortlist van 5 projecten selecteerde.


Prijs van de publieksjury: Infrax Torhout

    

Wim Depraetere van VK Engineering kreeg de publieksprijs van de 2020challenge uitgereikt door Bernard Gillot, voorzitter van ORI.Zowel de bezoekers van de website als beursbezoekers konden hun stem uitbrengen op een van deze projecten om de winnaar van de publieksprijs te bepalen. VK Engineering haalde het met Infrax Tourhout met 848 van de 2802 stemmen en kreeg van Bernard Gilliot, voorzitter van ORI, de hoofdprijs van de 2020challenge uitgereikt. In de nieuwe hoofdzetel van Infrax, een ontwerp van Crepain Binst Architecture, is VK Engineering erin geslaagd diverse innovatieve energiezuinige technieken optimaal op elkaar af te stemmen: Boorgaten Energie Opslag (BEO), een warmtepomp, betonkernactivering en pv-cellen die geïntegreerd werden in de groene gevel van het gebouw.

     Wim Depraetere van VK Engineering geeft toelichting bij de technieken van het Infrax-project. . Veerle Scarniet van Crepain Binst Architecture gaat wat dieper in op de architectonische aspecten.Prijs van de persjury: politiekantoor Schoten

 

    

Alain Bossaert van Arcadis Belgium kreeg van Kim Bennoot (Redactiebureau INK) de prijs van de persjury.
 

Behalve deze publieksprijs waren er ook aparte prijzen van de vakjury en de persjury. De prijs van de persjury, uitgereikt door Kim Bennoot van Redactiebureau INK, ging naar het politiekantoor van Schoten van Arcadis Belgium dat voor het ontwerp samenwerkte met Huiswerk Architecten. Opmerkelijk aan dit project is dat het een ‘laagtechnologisch’ gebouw is dat met onder meer natuurlijke ventilatie en efficiënte buitenzonwering en atria toch het energieverbruik tot een minimum kan beperken. 

 


Alain Bossaer van Arcadis Belgium over het politiekantoor van Schoten.Prijs van de vakjury: sportcomplex Maldegem

    

Maximillien Le Begge (Fabi), Rik Neven (Redactiebureau Palindroom), Karin Hupperts (Van Acker & Partners) en Alain Bossaert (Arcadis belgium) bij de uitreiking van de prijs van de vakjury voor het sportcomplex in Maldegem)Het sportcomplex van Maldegem won de prijs van de vakjury, uitgereikt door Maximilien Le Begge van FABI. Voor dit project hadden Arcadis Belgium en architectenbureau Van Acker & partners de krachten gebundeld. In dit project wordt resoluut afgestapt van het stereotiepe Black Box-principe voor sporthallen en haalt men langs de noordzijde diffuus daglicht naar binnen. Verder werd er ook optimaal gebruik gemaakt van hernieuwbare energiebronnen zoals zonneboilers en werden op esthetische wijze pv-cellen geïntegreerd in het bolvormige dak.


Karin Hupperts en Bernard Van Acker van Van Acker & partners over het Sportcomplex in Maldegem en de geslaagde samenwerking tussen architecten- en ingenieursbureau.

 


Andere genomineerden

Behalve deze drie projecten waren ook Aeropolis II in Brussel van Cenergie en het kantoorgebouw van Bayer in Diegem van Ingenium genomineerd. Dit laatste project, een ontwerp van Reginald Schellen won onlangs nog de Energieprijs in het kader van de Belgische Architectuur- en Energieprijzen.

 Op naar de tweede editie

De organisatoren van de 2020challenge zijn er zonder meer in geslaagd om een interessant platform te creëren waarop ingenieurs- en adviesbureaus de kans krijgen om aan een breed publiek te laten zien welke meerwaarde zij kunnen bieden op het vlak van duurzaamheid en energiezuinigheid. Er komt dan ook zeker een vervolg op de 202challenge. Deze zal plaatsvinden in 2011. In 2010 staat de tweede editie van de IPB Challenge gepland, een architectuurwedstrijd voor industriële en logistieke gebouwen.

Een voorstelling van alle projecten uit de shortlist en de longlist vindt u op www.2020challenge.be

Foto's van de uitreiking: Studio Vercammen
 


Deel dit artikel:
Onze partners