Innovatie in design, Eribel lanceert zijn nieuw brandwerend product SlimTeq

In de architectuur zien we al een tijdje een evolutie naar strakker design. Niet te verwonderen dat ook producenten van interieurelementen en bouwmaterialen daarop inspelen. Eribel doet dat op zijn eigen onderscheidende manier – als gespecialiseerde unit binnen de Haerens Group met 40 jaar ervaring in de ontwikkeling en productie van technisch binnenschrijnwerk.

De al dan niet beglaasde houten en metalen deur- en raamgehelen van Eribel beschermen tegen brand, inbraak, uitbraak, water, geluid en kogels. Met een innovatieve insteek biedt de fabrikant een antwoord op ieders specifieke uitdagingen, ook die van architecten op zoek naar net dat tikkeltje meer qua design. Enter SlimTeq, de nieuwste aanwinst en meteen het meest slanke houten brandwerende profiel in de markt – elegant en conform alle normen.

 

Trendsetter in veiligheid & duurzaamheid

Eribel heeft alles in huis om een project van begin tot einde in goede banen te leiden. Volgens Gert Daniels, Sales en Marketing Director, is de totaalaanpak een echte meerwaarde. “We zitten bij ontwerpfase reeds samen met architect en aannemer om de technische uitdagingen in kaart te brengen. Onze innovatieafdeling heeft elk jaar een behoorlijk budget ter beschikking om ervoor te zorgen dat Eribel een echte trendsetter kan zijn en blijven. Innovatie zit in ons DNA en daardoor onderscheiden we ons van onze concurrenten. We doorlopen het hele design- en fabricageproces in-house, van ontwerp tot testen en installatie.”

Zo ook kwam SlimTeq tot stand. “Vanuit de hoek van architecten merkten we dat er een behoefte was aan ramen en deuren met slanke profielen die tegelijkertijd brandwerend zijn en voldoen aan alle andere veiligheidsnormen. Een volledig beglaasde brandwerende deur met een slank profiel van slechts 60mm… een droom voor menig architect. Als architect wil je het zicht en de lichtinval maximaal benutten. In de markt bestaat dit al wel in aluminium, maar als we echt de duurzame kaart willen trekken, moeten we verder inzetten op hout, gecertificeerd uiteraard. Onze deuren en ramen zijn ontworpen vanuit een duurzaam standpunt en geaccrediteerd volgens verschillende parameters.” Alle Eribel-deuren zijn getest voor intensief gebruik en bieden zo de gebruikersfrequenties f6 = 200.000 cycli (NBN EN 1191) en de mechanische weerstandsklasse M2 (NBN EN 1192).

De SlimTeq-profielen vormen een uniform brandwerend productgamma in zowel de nieuwe EI(1) 30 als EI(1) 60 brandveiligheidsnorm. De SlimTeq-serie bestaat uit een door Eribel ontwikkeld houten profielsysteem en is verkrijgbaar in diverse houtsoorten. Met de afwerking kan je nog verschillende kanten uit: onbehandeld, genatlakt of vernist. Het productgamma omvat draaideuren en vaste ramen met een uitgebreide keuze aan prestaties.

 

SlimTeq in de praktijk: slank & stijlvol maatwerk

De ontwikkeling van SlimTeq is een aantal jaren geleden begonnen en sinds 2022 zet Eribel dit product succesvol in de markt, met als resultaat de installatie van enkele zeer grote projecten. Daarvan is het project ZIN een prachtig voorbeeld. In dit grootschalig herontwikkelingsproject in de Brusselse Noordwijk worden de voormalige WTC-torens getransformeerd in een multifunctioneel complex. Eribel draagt bij aan dit project met de installatie van 120 SlimTeq-deuren en 34 vaste ramen die voldoen aan de hoge veiligheids- en akoestische normen. Het geheel benadrukt circulair bouwen, met hergebruik van materialen, en vereist bovendien dat alle onderaannemers, inclusief Eribel, voldoen aan het Cradle-to-Cradle certificaat. Gert Daniels: “Een prestigieus project waar we enorm trots op zijn.”

Voor de nieuwe Bio Incubator in Zwijnaarde, een gebouw dat onderdak zal bieden aan 10 tot 15 startende biotechbedrijven en het nieuwe hoofdkantoor van VIB, werd eveneens een beroep gedaan op Eribel. “Hier installeerden we op twee verdiepingen SlimTeq-deuren met variërende brandweerstandsniveaus en toegangscontrole. Dit traject is wederom een voorbeeld van duurzaamheid en werd onder het BREEAM-certificaat opgeleverd.”

 

SlimTeq: de toekomst is hout

Eribel is uiterst tevreden dat zowel de klasse 8 aannemers als architecten de weg vinden naar de nieuwste telg in het gamma. Dit visueel aantrekkelijke product is een perfecte match voor moderne bouwstructuren die esthetisch moeten shinen, terwijl ze bouwtechnisch en op het gebied van veiligheid aan de allerhoogste normen moeten voldoen. Brandveiligheidsnormen zijn in evolutie en SlimTeq volgt die lijn. De bestaande RF-norm is nu vervangen door de EI1-norm voor alle nieuwbouwprojecten.

Duurzame producten voor verschillende sectoren – die specialisatie zet Eribel in de toekomst verder. “We zijn de enige fabrikant die houten celdeuren levert voor de Belgische gevangenissen, volledig conform de specificaties. Ook de houten SlimTeq-profielen zijn uniek op de markt. Hout is duidelijk de weg die we ecologisch gezien moeten bewandelen. Voorlopig is SlimTeq enkel als brandwerend profiel op de markt, maar er beweegt veel op de ontwerpafdeling. Er zit nog heel wat in de pipeline, ook niet-brandwerende producten en schuifdeuren. Die moeten echter het ontwikkelingsproces nog verder doorlopen, tot en met de testfase. To be continued”, besluit Gert Daniels.

Doe maar duurzaam dus, samen met Eribel.

Deel dit artikel:
Onze partners